Dacă ai o cățelușă de 2 luni care se plictisește în casă, umblă prin cameră, își face nevoile în casă și pute mai rău ca într-un WC, iar noaptea nu doarme deloc, latră mereu și nu te lăsa să dormi, atunci este timpul să o scoți afară.
Dar este sigur pentru un pui de câine să fie scos afară dacă n-a terminat schema de vaccinare?
Când se poate scoate cățelul afară prima oară după vaccin?
După cum știi, medicii veterinari, și nu numai, chiar și alți stăpâni de câini, recomandă ca:
„Un câine de 3 luni nu trebuie scos afară până la terminarea schemei de vaccinare”.
Este bine pentru cățel să stea departe de societate o lungă perioadă de timp?
Până la urmă câinii fără adăpost n-au niciun fel de vaccin și sunt sănătoși și voinici tot timpul.
Ei bine, în acest articol îți voi explica cum poți plimba cățelul corect, chiar dacă n-a terminat schema de vaccinare, fără să pui în pericol sănătatea lui.
1. Este Sigur Pentru Cățel Să Stea Afară?
Dacă ai adoptat un cățel, atunci este obligatoriu să urmezi schema de vaccinare recomandată de medicul veterinar, astfel încât să întărești sistemul imunitar al acestuia, dar și să eviți îmbolnăvirea cu diferiți viruși periculoși, precum parvoviroza.
Acum că ai început să urmezi schema de vaccinare, cu siguranță, medicul veterinar ți-a recomandat să nu scoți câinele afară după vaccin.
Primesc deseori mesaje alarmante de la stăpânii de câini:
„Am scos câinele afară înainte să-i termin schema de vaccinare. Se poate îmbolnăvi?”
„Am scos câinele afară după al doilea vaccin. Se poate îmbolnăvi?”
După câte vaccinuri poți scoate câinele afară? La ce vârstă poți scoate câinele afară?
După recomandarea medicului veterinar, prima ieșire afară cu câinele ar trebui să fie după 4 luni de la primul vaccin.
Însă, după părerea mea, prima iesire afară a câinelui poate avea loc chiar de la prima întâlnire sau de la adopție, dacă respecți regulile enumerate la punctul 2 din acest articol.
Nu este o decizie foarte bună să izolezi cățelul de societate o lungă perioadă de timp deoarece acesta poate dezvolta probleme de comportament din cauza lipsei educației și a socializării.
De asemenea, dacă ai un câine foarte energic, care nu stă locului, prin certarea lui și închiderea lui în casă timp de 4 luni, nu vei rezolva problema. Ai nevoie să te duci la plimbare cu el, într-un mod structurat, cel puțin o oră ca să consumi excesul de energie.
Stăpânii de câini nu se tem doar să scoată cățelul afară după vaccin, dar se tem să-l și spele crezând că acest lucru va dăuna negativ sănătății cățelului.
Așadar, se face baie după vaccin la căței? Când se poate spăla cățelul?
Da, bineînțeles că poți să-i faci. Apa curată și șamponul pentru câini nu au cum să-i facă rău sănătății acestuia.
La ce vârstă pot spăla cățelul?
Câinii pot fi spălați de la orice vârstă.
De asemenea, baia nu-l va stresa psihic, dacă energia ta este calmă și fermă și mintea limpede.
Dacă-ți trec prin cap gânduri negative referitoare la baia cățelului că dacă acesta se poate îmbolnăvi sau dacă-i face rău, atunci acesta va simți energia ta negativă și se va împotrivi la baie.
Nu se împotrivește fiindcă nu-i place baia ci pentru că simte tristețea ta și crede că e ceva în neregulă cu spălarea în sine.
Câinii nu gândesc ci doar reacționează la energia ta și o oglindează. Dacă ești bine-dispus, la fel va fi și el. Dacă ești trist, la fel va și el.
Așa că menține o atitudine calmă, bine-dispusă și înlătură gândurile rele din cap pe tot parcursul educării acestuia.
Chiar dacă-l ții în casă pe perioada vaccinării, nu înseamnă că a dispărut riscul de îmbolnăvire.
Reține
Niciun vaccin nu îți garantează în totalitate că animalul nu se poate îmbolnăvi, după cum scrie și în unele carnete de sănătate și ți-o poate confirma și medicul veterinar.
Știai că încălțămintea ta poate transporta milioane de bacterii și dacă cățelul pune gura pe ea se poate îmbolnăvi?
Știai că dacă pui mâna murdară pe câine atunci când vii de afară se poate îmbolnăvi?
Știai că dacă pui mâna murdară pe câine atunci când vii de afară se poate îmbolnăvi?
Având în vedere că riscul cel mai mare de infectare cu COVID-19 pentru oameni este acasă, în familie, de ce aceștia consideră, în continuare, că o casă este un mediu sigur pentru un cățel de 3 luni?
Numai spun că dacă ai deja un câine adult în casă, cățelul tău poate prelua de la acesta diferiți viruși.
Nici cabinetul medicului veterinar nu este mediul cel mai steril din lume deoarece prin acesta colcăie zeci de animale zilnic iar dezinfectarea suprafețelor din cabinet și a personalului medical este inexistentă.
Prin cabinetul veterinar nu sunt aduse doar animale sănătoase pentru consultație și vaccinare, dar și animale care sunt bolnave și au nevoie de tratamente.
În momentul în care pui cățelul pe masa de consultație veterinară, acesta tău poate prelua de pe masă diferite bacterii rele de la alte animale care au trecut pe acolo.
Este dezinfectată masa, în mod principal, dar și celelalte suprafețe, după fiecare animal consultat? Medicul veterinar își schimbă mănușile și halatul după fiecare animal consultat? Cu siguranță că în unele cabinete veterinare se practică acest lucru, dar, în cele mai multe, acest lucru lipsește cu desăvârșire.
Acesta se poate îmbolnăvi și în momentul interacțiunii cu alți câini, în timpul de așteptare în cabinetul veterinar, dacă acesta nu este izolat în propria cușcă.
Nu numai la interacțiunea cu alte animale acesta se poate îmbolnăvi, dar și când este atins de oameni sau acesta atinge suprafețe sau lucruri pline de viruși.
Reține
Atunci când cățelul are între 2 și 6 luni e cea mai bună perioadă din viața lui când poate fi educat foarte ușor, fără să se împotrivească.
Mintea cățelului în perioada aceasta este ca un burete. Acum descoperă el lumea cu ajutorul nasului, se obișnuiește cu regulile casei, cu zgomotele de afară, învață socializarea cu alți câini și, practic, învață tot ce e necesar pentru a deveni un câine calm și supus.
În cazul în care cățelul n-are reguli, limite și granițe, atunci va deveni el șeful haitei și îți va spune el ce să faci și cum să te comporți în propria ta casă. Ulterior, va fi destul de greu să-l faci să-și redreseze comportamentul și să preiei șefia de la el.
Dacă sări peste aceste etape, vei constata peste 6 luni că ai un câine fricos, anxios, agresiv și care nu știe cum să se comportate într-o societate umană.
„Arestarea” (izolarea) cățelului la domiciliu nu exclude posibilitatea acestuia de îmbolnăvire oricât de vigilenți și prevăzători ar fi stăpânii de câini.
2. Cum Să Plimbi Câinele În Perioada Vaccinării?
Pentru a putea plimba câinele în siguranță, fără a exista riscul îmbolnăvirii pe perioada vaccinării, este necesar să respectiv câteva reguli stricte.
Reține
Nu mă refer să-i pui masca câinelui la plimbare. 🙂
În primul rând una dintre reguli este să te asiguri că folosești instrumentul potrivit de plimbare.
Cei mai mulți oameni folosesc pentru plimbare un ham, instrument care va menține tot timpul capul câinelui jos și nu-l vei putea împiedica să nu mănânce de pe jos.
Hamul este bun în două cazuri: când vrei să te tragă și când vrei să-l urmărești.
Este necesar să folosești o lesă de tip cordelină strangulantă, care se pune în partea superioară a gâtului, imediat după urechi, putând prelua controlul nasului și gurii.
Lesa stând fixă în partea superioară a gâtului, cățelul nu va mai avea tendința de a sta cu nasul jos și de a pune gura pe orice găsește pe jos, evitând astfel riscul îmbolnăvirii.
În al doilea rând în timpul plimbării nu-l lăsa să pună gura pe orice găsește pe jos. Dacă are această tendință, trage în sus de lesă și relaxează imediat, corectând acest comportament nedorit.
Pe urmă nu te opri din plimbare până n-ajungi la destinație (adică înapoi acasă). Nu lăsa persoane să pună mâna pe el și nu-l lăsa să interacționeze cu alte animale.
Dacă oamenii vor avea tendința să pună mâna pe el văzând cât de drăguț e, le spui politicos că este la dresaj și n-au voie să pună mâna pe el pentru că-i pot afecta comportamentul.
De asemenea, poți să inscripționezi pe un tricou pentru câine un mesaj de genul:
„Câine la dresaj. Nu pune mâna.”
„Câine agresiv. Nu pune mâna.”
Stăpânii de câini, în general, nu vor să respecte aceste reguli. Ei vor să entuziasmeze câinele și să-l provoace la plimbare, pentru că așa se simt ei bine.
Când un câine este calm și liniștit, oamenii cred că acesta este nefericit și din acest motiv îl agită la plimbare.
Acesta va dezvolta comportamente nedorite, precum va sări cu picioarele pe oameni care vor pune mâna murdară pe el, va mânca de pe jos orice găsește și se va întâlni cu alți câini, care ar putea să-i transmită anumite boli.
În final, este foarte bine să respecți recomandările medicului veterinar și să știi la ce pericole expui cățelul dacă este scos afară nevaccinat, dar, în același timp, trebuie să știi și ce se poate întâmpla cu un cățel foarte energic și neastâmpărat dacă-l ții închis în casă timp de 4 luni.
Nu poți elimina 100% riscul de îmbolnăvire, așa că trebuie să faci ce crezi tu că este mai bine pentru câini, existând un echilibru între sănătatea și comportamentul lui.