Pentru mulți oameni ieșitul la plimbare cu companionul lor este un dezastru, mai ales dacă au un câine care mănâncă tot de pe jos.
Aceștia trebuie să fie mereu cu ochii în patru ca să vadă dacă acesta mănâncă ceva de pe jos, pentru că le este tare frică că s-ar putea îmbolnăvi.
Unii stăpâni au denumit câinele care mănâncă orice găsește de pe stradă „cercetașul de mâncare”.
Câinele e obsedat de mâncare, înhață oase sau orice găsește și i se pare bun, atunci când mergi cu el afară. Asta cu toate că mănâncă bine și în casă. E ca o fixație pentru el, de parcă ar fi un câine de vânătoare.
Unii oameni își dau seama că este ceva ce fac puii, dar se tem că aceștia vor pune gura pe ceva foarte rău și se vor răni.
Cum îl poți dezobișnui de acest obicei foarte prost și periculos?
1. De Ce Câinele Mănâncă De Pe Jos?
Pentru a înțelege de ce un câine mănâncă de pe jos, trebuie să știi că mare parte din creier este controlat de nas. Mai exact 60% din creier este controlat de nas.
Nasul este cel mai important și puternic organ al corpului câinelui. Nasul îi permite câinelui să înainteze și să cunoască lumea și mediul înconjurător cu ajutorul lui.
Tu ești miros, înainte de văz și auz. Un câine în primul rând te va cunoaște după miros, apoi după înfățișare și voce.
Datorită simțului olfactiv foarte dezvoltat, observăm diferite rase de câini folosiți la graniță sau în aeroporturi pentru a găsi: droguri, bani, armament, mâncare interzisă sau oameni care călătoresc clandestin.
Indiferent cât de bine încerci să ascunzi mirosul lucrului interzis, câinele tot îl va găsi.
Așadar un câine iubește să-și folosească nasul. Motiv pentru care putem folosi asta în avantajul nostru.
Atunci când îl strigi, iar acesta nu vine, el fiind mai mult interesat de mirosul pietrei, de alt câine, numai de stăpân nu, poți să te duci la el și să-i adulmeci mâncare la nas.
Foarte probabil că va urma mirosul respectiv, renunțând să mai fie atent la piatra aceea.
2. Cum Dezveți Câinele Să Nu Mai Mănânce De Pe Jos?
Să ne înțelegem
Nu susțin ideea de a nu mai lăsa câinele să adulmece solul. Ci vreau să te învăț să alegi tu momentul în care el poate să facă asta.
După o plimbare structurată de 30 de minute, poți să găsești un loc unde câinele poate să adulmece solul sau să-l pui să găsească diferite lucruri, astfel încât acesta să fie fericit că și-a folosit nasul.
Pentru a determina câinele să nu mai mănânce orice de pe jos, trebuie să te asiguri că pui lesa în partea superioară a gâtului, imediat după urechi.
Lesa sau zgarda, după caz, trebuie să stea fixă pe poziție, astfel încât să nu existe riscul să cadă la baza gâtului său să se bălăngăne.
Nu trebuie să-ți fie teamă să pui lesă în felul acesta, crezând că-l va gâtui, deoarece lesa vine deasupra mărului lui Adam.
În expozițiile canine, lesa se pune în partea superioară a gâtului, imediat după urechi. În această poziție, câinele este foarte mândru de el, pentru că stă cu capul în sus.
În momentul în care câinele va avea tendința să pună gura pe ceva de pe jos, menținând lesa în partea superioară a gâtului, tot ce va trebui să faci este să tragi în sus de lesă, după care să relaxezi.
Încordarea durează maximum o secundă.
După ce tragi în sus de lesă, îți continui drumul înainte. Nu te oprești din drum pentru că așa dorește el.
De asemenea, o altă modalitate de a-l dezvăța de acest comportament nedorit este să te oprești cu el într-un loc, să-i pui mâncarea în față, iar, dacă acesta se va repezi spre mâncare, tragi în sus de lesă, după care relaxezi.
Repetă acest exercițiu de mai multe ori pe parcursul plimbării, astfel încât să-l obișnuiești pe viitor cu acest nou comportament.
Cel mai greu de dezvățat de acest obicei prost sunt rasele de talie mică, fiindcă au nasul mai apropiat de solul, acestea putând ajunge imediat la gustarea de pe jos.
Ține minte: este energia ta calmă și ferma care controlează câinele. Lesa este bună doar când ai energia potrivită.