Tu probabil deja știi că lesa câinelui este importantă, mai ales că este obligatorie prin lege, dar și că poți controla câinele și manifestările acestuia….

…. numai dacă știi să utilizezi corect lesa, astfel încât să nu apară probleme în plimbarea acestuia cu lesa.

Pentru o parte din stăpânii de câini, mai ales câinii de talie mare, pare îngrozitor și înfricoșător să ieși din casă fără lesă.

Cine știe ce se poate întâmpla pe stradă cu câinele, nu-i așa?

Însă, atât timp cât ești în controlul lesei, câinele nu va mai reprezenta niciun pericol.

Nu știi care este cea mai buna lesa pentru câinele tău? Atunci verifică acest articol, unde vei afla cum să alegi o lesă de câine.

Să vedem despre ce este vorba.

1. Cum Să Alegem Lesa și Zgarda Câinelui Corect

Cele mai multe persoane aleg în mod greșit lesa, și anume:
1. Fie o lesă retractabilă
2. Fie o zgardă si lesă metalică
3. Fie o zgarda de forța sau lesă cu țepi
4. Fie un ham

Toate aceste instrumente nu fac altceva decât să ofere putere câinelui, ce va duce, în cele mai multe cazuri, la un comportament agresiv și dominant.

Să le luam pe rând:

1. Lesa retractabilă sau flexibilă permite câinilor să meargă în fața stăpânilor atunci când sunt plimbați, să adulmece pământul sau alți câini, sau oferă multă libertate în alegerea direcției de mișcare.

În situația de față, câinele controlează plimbarea, ceea ce înseamnă că el te plimbă pe tine, și nu tu, în calitate de stăpân.

Fiind în fața ta, câinele va intra într-un rol protector, și ar putea intra într-un conflict cu un alt câine, situație pe care ar fi imposibil să o controlezi, din cauza distanței.

Mai mult, stăpânii ar putea fi trași fulgerător de un câine care atinge sfârșitul lesei, rezultând vânătăi, rupturi de oase sau leziuni la coloana vertebrală.

De asemenea:

Câinii, având libertate de mișcare, ar putea să se îndepărteze suficient de mult de stăpân, ajungând, într-un final, pe stradă, în fața mașinilor, unde pot provoca un dezastru.

Care este ideea principală?

Evita lesa retractabilă deoarece oferă câinilor o poziție dominatoare, aceștia putând să-și schimbe starea într-o secundă, într-un comportament de vânător sau agresiv.

Când ar putea fi utilizată această lesă?

Lesa retractabilă poate fi utilizată în locuri retrase, care nu sunt aglomerate, fără mașini, și nu cu mulți oameni, unde câinele poate umbla liber și să exploreze locurile respective.

De exemplu, lesa poate fi utilizată, când te afli, împreună cu câinele, în pădure și nu dorești ca patrupedul tău să adulmece locuri periculoase, unde sunt plante sau animale care ar putea să îi facă rău.

Astfel, în cazul in care câinele se îndepărtează foarte tare de tine, poți trage de lesa și aduce câinele înapoi lângă tine. Câinele nu riscă să intre în „conflict” cu oamenii sau mașinile.

2. Oamenii utilizează zgarda și lesa metalică pentru a controla câinii de talie mare și puternici, însă ar putea avea efectul contrar.

Câinele acumulează putere și energie, deoarece stăpânii utilizează lesa cu forță, ce poate agrava câinele, îl va trimite într-un mod protectiv și asta ar putea fi foarte periculos.

În plus, fiind utilizată greșit, zgarda lanț pentru câini ar putea rupe blana de la gît sau sugruma gâtul, câinele obișnuindu-se, în timp, cu strângerea de gât, efectul fiind negativ.

Ai putea spune:

„Utilizez lesa metalică deoarece câinele roade lesa din piele sau nylon.”

Ei bine, câinele roade lesa deoarece are energie în exces, iar rosul lesei reprezintă un mod de a-și ocupa timpul liber și de a-și epuiza energia.

De aceea, ideal ar fi să ieși la plimbare cu câinele, iar acest comportament va dispărea.

3. De multe ori, oamenii cred că zgarda de forță sau lesa cu țepi opri câinii de talie mare de la a ataca alte animale pe stradă sau de la a trage de lesă.

Scopul unei zgărzi cu țepi, este de a imita mușcătura unui câine. Părțile ascuțite sunt ca o gaură în jurul gâtului câinelui.

Când tragi de ea, câinii simt că sunt muscați, dar trebuie trasă corect și la momentul potrivit.

Dacă lesa este trasă cu forța, le poate perfora pielea, ceea ce e traumatizant și pentru minte, și pentru corp.

De asemenea

Mulți stăpâni de câini de talie mare consideră că, din lipsă forței fizice, au posibilitatea de a ține sub control manifestările agresive ale câinelui și îl pot domoli.

Deoarece lesa este utilizată greșit și oamenii trag de prea multe ori de lesă, câinele devine imun la corecții și nu mai simte nimic.

Astfel, creierul câinelui se obișnuiește cu senzația respectivă și va învăța s-o blocheze.

Practic, în 90% din cazuri lesa nu-și va face efectul scontat, și anume de a opri câinele din tras.

4. În final, hamul este un instrument foarte potrivit pentru câinii energici sau de talie mare, putând fi utilizat pentru trasul sau căratul de diferite obiecte grele.

Hamul nu e un instrument bun pentru a controla câinele la plimbare.

Iată un exemplu:

Ai putea utiliza hamul pentru ca patrupedul tău să tragă căruciorul pentru copil, coșul de cumpărături sau chiar pe tine în timp ce te plimbi cu rolele.

În acest fel, câinele va iubi să aibă o activitate de îndeplinit, eliberându-si energia și frustrările, devenind supus, ascultător și echilibrat.

De asemenea:

Hamul este utilizat în regiunile polare, pentru a căra și facilita deplasarea oamenilor pe zăpadă între două puncte diferite.

Probabil tu te întrebi:

„Care ar fi cea mai buna zgardă sau lesă?”

Zgarda halti este cea mai potrivită pentru câinii care trag de lesă, deoarece aceasta se fixează în jurul maxilarului, care este o zona sensibilă și fără mușchi, ceea ce va opri câinele să tragă din lipsa forței musculare.

Atunci când câinele trage de lesă, e suficient să miști puțin lesa într-o parte, iar acesta va fi nevoit să se întoarcă deoarece capul acestuia va fi tras în direcția respectiva, el neputând protesta, putând fi adus înapoi, fără prea mult efort, la genunchiul tău.

Conform producătorului lesa este ușor de utilizat:

„Are un sistem original special pentru închiderea si blocarea fălcilor: dacă animalul trage tare și fuge înainte, un inel glisant de sub bărbie asigură închiderea botului. Odată ce câinele se calmează, sistemul este eliberat, iar câinele îşi va putea deschide botul ușor.”

Permite redirecționarea atenției și controlarea câinelui foarte ușor și blând, fără violență și fără a provoca acestuia dureri.

Zgarda este formată dintr-o bandă care înconjoară gâtul la spate și alta ce se așază în jurul botului câinelui. Cuprinde și o lesă care se prinde de zgardă pe sub bărbie.

Zgarda se fixează la jumătatea nasului câinelui, la cel puțin 2 cm de ochi, nu foarte largă, deoarece o poate da jos, iar în jurul gâtului trebuie să se așeze perfect, permițând două degete să fie poziționate sub zgardă.

A fost concepută pentru a furniza confort maxim, interiorul fiind realizat dintr-o căptușeala moale.

De asemenea

Zgarda mai poate fi folosită și ca o botniță, permițând închiderea gurii câinelui în cazul în care încearcă să atace alți câini sau se comportă agresiv.

Unele persoane ezită să folosească acest tip de zgardă deoarece consideră că este o botniță care nu permite câinelui să caște, să deschidă gura pentru a se răcori sau împiedica respirarea.

Însă, zgarda este ajustabilă complet și este foarte confortabilă pentru câine, permițând să deschidă gura.

Lesa din nailon sau de tip frânghie, dintr-o singură împletitură, este instrumentul potrivit pentru corectarea comportamentelor agresive.

Aceasta lesă nu sufocă, nu provoacă durere, și nici nu perforează gâtul, datorită materialului subțire, ușor și moale.

Lesa poate fi ușor așezată la nivelul superior al gatului, unde este mai ușor să-l corectezi.

Este o lesă de câine pentru bicicletă, o lesă pentru câini puternici, deoarece poți scurta lesa și aduce câinele lângă tine, în siguranță.

În cazul în care câinelui tău îi place să miroasă solul, să se uite în jos, sau este distras de alte animale, lesa permite să-l corectezi rapid.

Acum poți să plimbi câinele fără să te îngrijorezi că va ataca sau va trage!

Nu te va mai plimba câinele peste tot!