Indiferent dacă plănuești să te duci într-o excursie de o zi, să te duci la cumpărături sau să te distrezi câteva ore, te întrebi dacă este acceptabil să-ți lăși câinele singur timp îndelungat.

Ce se întâmplă dacă nu intenționezi să fii plecat foarte mult, dar ești întârziat?

Șții că e bine să te desparți puțin de câine și să-l lăși singur acasă, dar cât timp exact? Există o limită pe care câinii ar trebui să-i petreacă singuri?

O mulțime de câini își pot petrece majoritatea timpului acasă singuri și se pare că nu au nimic împotrivă, dar este bine? Sunt, într-adevăr, bine ei?

Ce poți face ca lipsa ta de acasă să aibă un efect minim asupra lui?

1. De Câte Ori Pe Zi Urinează Un Câine?

Totul depinde de vârstă, dimensiunea și sănătatea câinelui. Puii mici nu au control asupra veziculelor lor, așa că au nevoie să-și golească vezica mai des.

Un cățel între 2-4 luni poate urina de până la 8 ori într-o singură zi.

Între 4 luni și 1 an un câine urinează de până la 6-7 ori, iar între 1 – 3 ani acesta uriează de până la 5 ori pe zi.

După vârsta de 3 ani, un câine urinează de 3-4 ori pe zi.

Câinii în vârstă, ca și cățelușii, nu au capacitatea de a-și ține vezica în timp. Ca atare aceștia pot urina chiar și de 8-9 ori într-o zi.

Reține

Un câine simte nevoia să urineze la 30 de minute după masă.

2. Este Cușca Locul Perfect Pentru A Lăsa Câinele Singur?

O cușcă este locul perfect de odihnă al câinelui, dar nu e locul ideal pentru a sta închis o zi întreagă.

Îl poți lăsa închis în cușcă doar pentru câteva minute sau maximum două ore, dar nu o întreagă zi.

Este falsă ideea conform căreia o cușcă este precum o viziună în care câinele se poate simți relaxat și în siguranță până când se întoarce mama. Câinii nu mai trăiesc în sălbăticie să-și facă griji în privința siguranței familiei și nu sunt animale de vizuină.

Prin intermediul cuștii poți să-l dezveți de anumite comportamente rele cât timp este puiuț. Spre exemplu unui cățel îi place să exploreze mediul înconjurător prin intermediul gurei. Așa că pentru a evita ca acesta să se joace cu lucrurile tale personale, îl poți lăsa în cușca o perioadă temporară de timp.

Asigură-te că înainte de închide ușa la cușcă, el este calm și supus. Altfel, dacă acesta este agitat după ce închizi ușa, va dori să te urmeze și va avea un comportament distructiv.

3. Câte Ore Poate Sta Un Câine Singur?

Un câine poate sta singur în casă între 1 – 8 ore, în funcție de vârsta acestuia, dacă a fost hrănit înainte de a pleca de acasă și dacă a fost învățat să stea singur în casă.

Înainte de a lăsa singur câinele în casă și pentru a evita eventualele accidente, trebuie să te asiguri că nu-l hrănești după plimbare.

Nu este benefic pentru el. Îl vei hrăni după ce te întorci de la serviciu. Pentru că după ce mănâncă, treizeci de minute mai târziu, trebuie să folosească toaleta.

Ca regulă generală, e bine să formezi un obicei și să te duci afară cu cățelul după 3-4 luni la fiecare 30 de minute sau o oră, pentru ca acesta să-și golească vezica. Astfel încât el să învețe ca data viitoare când va vrea la toaletă, să ceară afară.

Cățeii nu mai mari de 2 luni, nu trebuie lăsați singuri în casă mai mult de o oră, având în vedere că nu au învățat încă să-ți controleze vezica.

Cățeii între 2-3 luni, nu trebuie lăsați singuri în casă mai mult de două ore, având în vedere că aceștia abia învață să-și controleze vezica.

Cățeii nu mai mari de 4 luni, pot să-și țină sub control vezică până la 4 ore, dar depinde foarte mult cât de dezvoltat este puiul.

Câinii cu vârsta peste 18 luni, pot fi lăsați singuri în casă până la 6 ore.

Dacă treci peste pragul de 8 ore, și lași câinele singur în casă, asigură-te că este un câine adult, nu este o fire foarte energică, nu are probleme de comportament și l-ai obișnuit treptat cu statul singur în casă.

4. Cum Poți Obișnui Câinele Să Stea Singur În Casă?

Înainte de toate asigură-te că, indiferent de timpul petrecut de câine singur în casă, acesta a fost plimbat suficient și este calm și supus.

Urmărește următorul videoclip unde explic pas cu pas cum să plimbi câinele în mod structurat fără a face din asta un lucru îngrozitor:

De asemenea, te invit să citești următoarele articole unde explic într-un mod cursiv, simplu și pe larg referitor la plimbarea corectă a câinelui:

Câinele Trage În Lesă – 5 Soluții Imediate

Câinele Trage În Lesă La Plimbare: Învățarea Câinelui Să Meargă La Pas

Totuși, voi rezuma în câteva fraze ideile principale pe care trebuie să le reții.

Câinele trebuie, întotdeauna, să se afle cu capul imediat lângă genunchiul tău sau în spatele tău, niciodată în fața ta.

Atunci când câinele se află în fața ta, înseamnă că acesta controlează plimbarea.

Când ieși la plimbare cu câinele, mersul tău trebuie să fie unul foarte relaxat, fără griji în privința elementelor care ar putea distrage atenția câinelui.

Stai cu spatele drept, privirea în față, umerii trași în spate, cu pieptul înainte și brațele relaxate pe lângă corp.

Ține mâna dreptă, lesa scurtă și fără tensiune, iar energia ta trebuie să fie calmă, dar hotărâtă, deoarece se transmite prin lesă.

Nu plimba câinele pe același traseu în fiecare zi. Pentru câine este plictisitor să ai același drum de fiecare dată la plimbare deoarece nu mai este o provocare.

Câinele va învăța traseul respectiv și va deveni totul mecanic, nimic instinctual.

De aceea, când ieși din casă cu câinele la plimbare, într-o zi o vei lua în stânga, în a doua zi în dreapta, schimbând traseul în fiecare zi.

La plimbare nu trebuie să privești mereu câinele, ci să înveți să înaintezi și să-l privești în mod alternativ.

E exclus să privești câinele ca o țintă, precum lunetistul.

O plimbare relaxată este aceea în care înaintezi privind în jur și corectezi purtarea câinelui dacă face ceva rău.

Dar, dacă te uiți la câine, anticipând că va face ceva rău, atunci creezi tu singur creezi o situație neplăcută.

Câinele nu are voie să miroasă solul, alți câini, să schimbe direcția de mers sau să-și facă nevoile, are voie doar să meargă după stăpâni.

Dacă începe să se uite după altceva, nu mai e atent la tine. Faci câinele să fie atent la tine, apoi relaxezi lesa.

Greșit

Nu e necesar să-ți ții mâinile sus când ții lesa.

Când plimbi câinele nu trebuie să tragi de mână și lesa în spate.

Dacă tragi în spate, creezi asta: un câine încordat, cu pieptul în față, care trage de lesă cu pieptul.

Nu e necesar să ții lesa strânsă, ca și cum te-ai pregăti pentru un război.

Trebuie să fii relaxat. Dacă ții lesa strânsă, deja ești tensionat. Când te plimbi cu câinele nu te uita în pământ, ci în față.

De obicei, oamenii trag în spate, întruna, de lesă, dar acesta nu are nicio reacție

Dacă tragi de lesă, trage într-o parte. Așa își pierde echilibrul. Dacă tragi în spate, devine mai îndârjit.

Menține lesa la nivelul superior al gâtului, imediat după urechi, ca la paradele canine, pentru a avea maximum control în timpul plimbării.

După ce te-ai plimbat cu acesta 30 de minute, ca o răsplată, poți să-l mângâi și să-l lași să miroase solul.

Odată finalizată plimbarea, acesta va fi obosit, fiind mai ușor să lucrezi cu el la problemele pe care le are.

În momentul în care scoate cel mai mic scâncet ce denotă anxietate atunci când îl lași singur în casă, trebuie să-i comunici că nu accepți așa ceva. Nu-i vei rosti numele, nu vei zice: „Nu, Bubu!”.

Atenție să nu devii furios, frustrat sau nervos. Îl pregătești să înțeleagă ce înseamnă să stea închis fără tine. Trebuie să-l pregătești psihic ca uneori să stea singur. E un exercițiu foarte greu, dar doar așa poți începe exercițiul.

Începe cu serii de 10 minute, a doua zi de câte 15 minute, a treia zi de 20 de minute. În prima săptămână, cel mai bine e să le faci când ești acasă. Fără să ieși din casă, poți merge să deschizi și să închizi ușa.

Așa îl faci să înțeleagă că acest sunet nu e unul de care să se teamă. Să nu se prindă. Și când vei pleca, el va fi obișnuit să nu reacționeze la sunet. Știe că, dacă o face, îl corectezi.

La fel de important e modul cum vii să-i dai drumul din cameră. Nu te gândești că te întâlnești cu Bubu (câinele), ci cu un animal calm și supus.

Șefii de haită așa procedează. Supușii nu țopăie entuziasmați când le vine șeful. Din momentul în care ai atins clanța, ai o energie fermă.

E bine să nu-i spui: „Bubu, trebuie să plecăm, te iubim!”. Nu-i spune asta, fiindcă îl agiți psihic. Dacă pleacă de la locul lui, îl trimii înapoi, fiindcă nu l-ai chemat.

La fel ca și cu alte exerciții, trebuie să ai multă răbdare și calm pentru a reuși.