Ai adoptat un nou câine și vine partea cea mai grea în care trebuie să te apuci de dresarea câinelui acasă, astfel încât să conviețuiți împreună, fără să existe ură unul față de celălalt.
Câinele este specia care se dresează cel mai ușor, în sensul de educare, deoarece ei nu se împotrivesc la comenzile stăpânilor, atât timp cât omul are energia potrivită.
Înainte de a adopta câinele, probabil, că ai cumpărat mâncare, snack-uri, castroane pentru mâncare și apă, pătuț de câine, zgardă și lesă pentru câine, și câteva jucării, astfel încât să întâmpini câinele cu multă iubire.
Dar, deși aceste lucruri sunt minunate, din păcate, te-ai pregătit pentru eșec, pentru că nu acestea sunt nevoile principale ale lui. Trebuie să aplici regula celor 3 nevoi principale ale câinelui, despre care îți voi povesti mai târziu.
Așadar, care este prima lecție de dresaj canin?
Să începi cu un dresaj canin singur, acasă sau cu primii pași în educarea câinelui? Până la urmă care e diferența?
1. La Ce Vârstă Se Dresează și Educă Câinele?
Dresajul de companie de bază sau de obediență te ajută mai ales în cazul unor câini confuzi, care n-au idee cum să se comporte în jurul altor persoane, sau în diferite medii. Asta înseamnă că n-a fost niciodată dresat câinele respectiv și pentru asta poți începe cu comenzile de bază.
Pentru a face câinele să se obișnuiască în jurul altor persoane și câini, trebuie să-l înveți dresajul comportamental de bază, în care el trebuie să fie capabil să stea fără să se miște.
Dacă acesta învață să nu se miște, în mod special când un alt câine trece prin preajmă, atunci celălalt câine înseamnă „Stai!”.
De la început vreau să-ți spun că nu te voi învăța reguli de dresaj canin, adică comenzi de dresaj verbale adresate câinelui, precum „Șezi!”, „Stai cuminte!”, sau „Oprește-te!”, atunci când acesta are un comportament nedorit. Mă voi concentra pe psihologia câinelui, adică pe nevoile acestuia sau educația canină.
Comenzile de dresaj pentru câine, banii, faima și puterea nu înseamnă nimic pentru el. Nici măcar nu le înțelege. Dacă îi spui unui câine pentru prima oară „Șezi!”, el nu știe ce înseamnă.
Pentru el cuvintele pe care le rostești nu au nicio semnificație, sunt doar un sunet.
El va învăța un cuvânt, de exemplu „Șezi!”, doar dacă îl repeți și îi arăți că trebuie să stea într-o anumită poziție. Repetând această acțiune, el va face asocierea dintre cuvânt și comportament.
Majoritatea problemelor de comportament pornesc de la lipsa conducerii în haită. În fiecare zi trebuie să-i spui acestuia ce să facă și să-ți impui superioritatea și fermitatea asupra lui. Nu doar la sfârșitul săptămânii sau doar când ai timp.
Trebuie să-i impui reguli, limite și granițe (în ce camera are voie să intre, cine intră primul în casă, cât timp are voie să se joace etc.).
Un mit al iubitorilor de animale este că trebuie să aștepte 6 luni până va crește pentru a-l disciplina. Dacă faci asta, între timp, o să-ți stabilească el regulile de comportare în propria casă. Mama puilor le oferă disciplina puilor din momentul în care i-au născut.
Un câine va atenționa un alt câine, dacă nu este de acord cu un anumit comportament. El nu se gândește că celălalt are 4 luni, e în perioada de adaptare, sau mai știu eu ce.
Un câine nu poate trăi fără șef. Într-o haită de câini când șeful haitei lipsește, imediat un alt câine cu o energie dominantă îi va prelua locul. La fel se întâmplă și când trăiește cu oamenii. Imediat cum câinele a văzut că scaunul de șef este liber, imediat a preluat el poziția.
Pentru a avea un câine echilibrat este necesar să reții că energia și limbajul corpului sunt cele care vor influența comportamentul acestuia. Orice acțiune pe care o începi, fie că vorbim de a oferi afecțiune, de a-l întâmpina, sau de a te juca cu el, o începi cu o energie calmă și o finalizezi la fel.
Respectând această regulă, data viitoare când vei ajunge acasă și-l vei întâmpina, spre exemplu, acesta își va aminti că trebuie să te întâmpine cu calm pentru a obține ceva de la tine.
Ține minte
Starea ta de spirit poate influența câinele. El va oglindi starea ta de spirit. Fii atent la ce energie proiectezi! Întotdeauna proiectează o energie calmă și fermă, precum Andreea Esca la știri, sau ca un profesor în fața elevilor.
În mediul natural un câine nu experimentează niciodată o energie entuziasmată. Asta se întâmplă doar când trăiește cu oamenii.
Dacă întâmpini câinele cu entuziasm și agitație, el îți va oglindi starea ta de spirit și va deveni la fel de agitat ca tine.
Ai putea să spui:
„Ce naiba mai înseamnă și energie calmă și fermă?”
Dacă nu înțelegi ce înseamnă o calmă și fermă, uită-te la Andreea Esca.
Aceasta are o tonalitate a vocii fermă, o privire ageră și un limbaj al corpului drept.
Cel mai bine este să-ți imaginezi că ești profesor de școală, astfel încât să poți copia comportamentul acestuia.
El va spune pe un ton ferm: „George, fii atent la tablă!”
Nu va spune niciodată: „George, hai, te rog, fii atent la tablă.”
Dacă profesorul ar spune copiilor acest îndemn pe al doilea ton (tonul moale), copiii vor crede că el glumește și nu-l vor asculta.
Acum, probabil, vei spune…
Andreea Esca e calmă și fermă doar atunci când prezintă știrile, în rest e și ea un om normal. Se bucură, este fericită, râde, e nervoasă.
Bineînțeles!
În rolul de prezentatoare de știri are o anumită energie și comportament, când e acasă are un alt rol, când e la cumpărături un alt rol.
Ideea este că atunci când îl educi trebuie să intri într-un rol. În rolul de conducător al haitei și să ai o energie calmă și fermă de fiecare dată când îl vei educa.
Nu îți sugerez să fii „dur” 100% din timp, ci doar când îl disciplinezi. Dar nu e bine nici să fii entuziasmat și agitat de fiecare dată când îl vezi. Trebuie să existe un echilibru.
Unui câine nu-i păsă că ești director. Îi păsă doar de rolul pe care-l joci în viața lui.
Dacă te gândești că aceste acțiuni sunt dure pentru el, permite-mi să-ți spun, că nu sunt, pentru că orice ființă are nevoie de reguli, limite și granițe. Dacă nu-i spui tu ce să facă, atunci îți va spune el.
Nu stai la negocieri cu el, căci, dacă îngădui un mic lătrat, într-o secundă acesta ajunge în culmea agitației.
Așadar, la ce vârstă se dresează un câine?
Sunt întrebat des acest lucru și, de fiecare dată, răspund nu cu soluția ci cu o întrebare.
– Ai adoptat câinele deja? întreb eu.
– Da, l-am adoptat în urmă cu 4 luni, vine răspunsul de la stăpân.
– Asta înseamnă că îl educi de 4 luni, zic eu.
Este o chestiune de ceea ce îl obișnuiești să facă și ceea ce faci tu. Îl educi să fie nepoliticos, agitat, entuziasmat, lider, maniac sau îl educi să fie calm, supus, respectuos, prietenos, împlinit? Îl educi să facă fie una, fie alta. Ceea ce oferi, primești înapoi.
Chiar dacă 4 luni nu i-ai spus acestuia ce să facă și ce să nu facă, tu tot l-ai disciplinat, numai că într-un mod pasiv. Nu trebuie neapărat să te fi dus la el să-l disciplinezi și să-i arăți calea corectă.
Acesta trecând anumite granițe și testându-te a observat în mod inconștient ce îi este permis și ce nu.
Mai exact când ai ajuns acasă și acesta a sărit entuziast cu picioarele pe tine și tu nu i-ai spus nimic, sau poate i-ai spus cu o voce drăgălașă „Bubu, lasă-mă-n pace, te rog!”, atunci el a observat că asta înseamnă a fi disciplinat – să sară cu picioarele pe tine de 30 de ori.
Reține
Câinii nu gândesc, doar reacționează, și nu pot face diferența dintre bine și rău.
Apoi oamenii îmi spun: „Atunci o să-mi educ câinele o dată pe zi timp de 30 de minute și acesta își va redresa comportamentul”.
– Bine, și ce se vor întâmpla cu restul de 23 de ore și 30 de minute? întreb eu nedumerit.
Câinele va fi tot timpul cu ochii pe tine, așteptând următoarea comandă, observându-ți comportamentul și încercând să înțeleagă ceea ce faci, cum este viața ta.
Este foarte important să reții că educarea câinelui începe din momentul în care l-ai întâlnit. Nu după ce l-ai adus acasă, nu după 3 luni, 1 an ș.a.m.d.
Ce vreau să spun cu asta?
Când oamenii adoptă un câine, cel mai adesea, ei devin foarte entuziasmați și fac un tam-tam din asta. Ceea ce este un lucru foarte rău.
Aceștia îl întâmpină cu o energie entuziastă, precum „Oooohhh, doamne, uite ce câine simpatic”, iar acesta, ce să vezi, îți va oglindi starea de spirit și va deveni și el foarte entuziasmat.
După care oamenii, văzând starea entuziastă a acesta, zic: „Acest câine este pentru mine. Mă iubește”, ceea ce este total fals.
Dacă oferi câinilor o gustare când aceștia sunt agitați, nu faci decât să creezi niște câini agitați. Dacă vii să le dai ceva atunci când sunt entuziasmați, le transmiți că este în regulă să fie atât de nebuni.
Dacă dă din coadă, nu înseamnă că acel câine este sociabil, ci entuziasmat. Când un câine este fericit, dar și respectuos, se bucură de la distanță. Trebuie să stăpânești spațiul personal.
Atunci cum trebuie să întâmpini un câine?
Când adopți un câine, sau când întâlnești un câine pentru prima dată, aplică regula nu atinge, nu vorbi, nu privi.
Cunoști fraza aia celebră din filme: „Orice spui va fi folosit împotriva ta”? Așa se întâmplă și la câini.
Ce vreau să spun prin această regulă?
Ignoră-l complet, ca și cum n-ar exista, și lasă-l să vină la tine să-ți simtă energia și să te miroase.
Când intri într-o casă, nu te uiți la câine, nu-i vorbești, nu-i zâmbești și nu-l atingi. Dacă el vine lângă tine și te lătră, stai acolo drept, pentru că tu ești șeful. Orice ai simți, stai ca și cum tu ai fi șeful.
Tu vrei să-l întâmpini cu o energie calmă și fermă, nu entuziastă, astfel încât data viitoare să te întâmpine calm și să nu încurajezi un comportament nedorit.
E necesar să răsplătești starea calmă a câinelui, nu cea entuziastă, să oferi afecțiune la starea calmă; totul este despre calm. La sfârșitul zilei dacă nu ai stăpânit starea calmă, te vei întoarce la mine cu dorința de a învăța să fii calm.
Unele persoane nu tratează câinele ca pe un câine, ci ca pe un omuleț cu coadă.
Un mit al iubitorilor de câini este că un cățel nu trebuie tratat precum un câine. E un mit dezmințit de firea câinilor, indiferent de dimensiuni.
Un câine nu te va întreba cum te cheamă, ce vârstă ai sau ce sex ai. Pentru el numele tău reprezintă mirosul tău.
Stai pe loc până ce câinele termină cu mirositul
Apoi, după ce câinele te va cunoaște, se va îndepărta de tine, însemnând că nu reprezinți niciun pericol pentru el și nici că e interesat de tine.
Dacă acesta dă din coadă frenetic, sare cu picioarele pe tine, sau se așază pe tine, nu înseamnă că te iubește, ci că te domină. Nu-l lăsa să facă asta și nu oferi afecțiune până când el nu este calm și supus. Fă un pas în față, să-l dezechilibrezi. Din nou, aplică regula de mai sus, nu atinge, nu vorbi, nu privi.
Abia acum e momentul să-ți iubești câinele pentru că starea lui calmă o merită.
Ești tu liderul haitei?
Stabilirea regulilor, limitelor și granițelor, începe din momentul cunoașterii câinelui. Chiar dacă el are 4 luni, 1 an, 3 ani, sau a fost maltratat, fie a stat în adăpost o lungă perioadă de timp, nu trebuie să-ți fie milă de el și nici să-l compătimești.
Un câine trebuie să simtă că are un stăpân care se comportă ca un șef!
După ce ai trecut de introducere și cunoaștere, e timpul să te duci la o plimbare de 30 de minute cu el, pentru a-l cunoaște mai bine.
Plimbarea cu câinele este cea mai rapidă metodă de a deveni cel mai bun prieten al lui și de a stabili relațiile de dominare, cine pe cine trebuie să asculte și cine e șeful haitei.
Mișcarea îi permite acestuia să fie calm, apoi exercițiul psihologic, adică disciplina, îl face supus, iar așa obții un câine calm și supus. Abia apoi îl iubești.
Dacă îi oferi iubire când mintea nu e stabilă, nu îl ajuți, ci mai degrabă îi încurajezi instabilitatea. Trebuie să îi fii șef de haită în aceeași măsură în care îi ești prieten sau orice altceva.
Urmărește următorul videoclip unde explic pas cu pas cum să plimbi câinele în mod structurat fără a face din asta un lucru îngrozitor:
De asemenea, te invit să citești următoarele articole unde explic într-un mod cursiv, simplu și mai pe larg referitor la plimbarea corectă a câinelui:
Câinele Trage În Lesă – 5 Soluții Imediate
Câinele Trage În Lesă La Plimbare: Învățarea Câinelui Să Meargă La Pas
2. Știai Că Dresajul Se Începe Din Prima Zi În Locuința Ta?
Mulți stăpâni de câini foarte bine intenționați aduc câinele în casele lor, așteptându-se că acesta își va da seama singur cum să se comporte.
Aceștia cred că dacă îl aduc într-o casă frumoasă și luxuriantă și oferă suficient de multă iubire, este suficient pentru câine, acestuia nemaitrebundu-i nimic altceva.
Adevărul este că acestuia îi păsă foarte puțin spre deloc de adăpostul în care stă. Dacă adăpostul este murdar și arată oribil, pentru câine este excelent.
Regula mea numărul unu când introduc un câine nou într-o gospodărie este că oamenii trebuie să știe mai multe decât câinii.
Trebuie să avem bunul simț să fim informați despre comportamentul câinilor înainte de a-i aduce acasă. Câinii sunt capabili să simtă starea noastră de spirit și nivelul de încredere și, dacă simt că nu deținem controlul, ne vor percepe ca fiind slabi.
Și tu faci următoarele greșeli când aduci câinele acasă?
Când oamenii aduc câinele acasă, membrii familiei îl întâmpină cu entuziasm și, din nou, fac un mare tam-tam din asta. El va cunoaște membrii familiei ca o sursă de entuziasm. După care aceștia se plâng că au un câine care sare pe oameni.
Ceea ce trebuie să faci este să stabilești reguli clare de la bun început atât pentru membrii familiei cât și pentru câine.
Reguli din nou?
Da! Ce credeai că ai scăpat?
O dată ce ai ajuns acasă, din nou, te duci la o plimbare cu el. Să-i arăți împrejurimile, să-l epuizezi fizic și să stabilești relațiile de dominare.
Ai plimbat câinele înainte de-al aduce acasă, acum e momentul să stabilești relațiile de șef-subordonat.
Intri pe ușă primul, urmat de câine. Acesta trebuie să se afle întotdeauna lângă genunchiul tău sau în spatele tău. Niciodată în fața ta! Când câinele este în fața ta înseamnă că el este șeful. Ca la armată.
Pune lesa sau zgarda în partea superioară a gâtului, imediat după urechi, pentru a avea maximum de control asupra capul lui, și, în momentul în care o ia în fața ta, trage în sus de lesă și relaxează imediat.
De asemenea, poți folosi picioarele pentru a direcționa câinele în spatele tău.
Odată ajuns cu câinele în casă, nu te entuziasma că l-ai adus în interior, spunându-i cu o voce ridicată: „Bubu, bine-ai venit acasă!”. El va asocia casa ta cu entuziasmul.
Nu spun să nu te bucuri de prezența acestuia și să-i oferi afecțiunea acestuia. Trebuie să reții că poți să oferi afecțiune când starea lui este calmă și supusă, astfel încât să nu încurajezi o stare nedorită.
Ulterior, îl poți lăsa să exploreze casa. Ceea ce va face este să miroase fiecare colțișor din casa ta, astfel încât să-și dea seama unde va sta și dacă e vreun pericol.
Permite-i să facă asta doar dacă este calm și supus. Dacă nu e, așteaptă până când se calmează.
Nu trebuie să explici unui câine că o anumită cameră este a copiilor, o alta a bebelușului, în alta e bucătăria ș.a.m.d. Unui câine nu-i prezinți casa ca unui om, explicându-i ce reprezintă fiecare cameră. Pur și simplu îi impui să stea pe pătuțul lui și atât.
Dacă într-o cameră nu-ți dorești să intre câinele, pur și simplu, nu-l lași să intre. Menține lesa la gâtul lui, adu-l înapoi pe hol și pune-l să șadă. Repetă acest lucru de mai multe ori, până când el va înțelege.
De asemenea, nu-l lăsă să sară pe masă, pat, sau fotoliu fără permisiunea ta, dar nici nu-l lăsa să pună gura pe vreun obiect din casă, fie că e vorba de o jucărie sau de vreun obiect personal de-al tău.
De ce?
Dacă-l lași să facă ce vrea el, nu-i mai ești lider. El va considera că obiectele îi aparțin și, în momentul în care vrei să pui mâna pe unul dintre ele, el va mârâi sau te va mușca.
Abia acum e momentul să hrănești câinele. După ce l-ai disciplinat, provocat mental și l-ai plimbat, poți să-i oferi mâncare, jucării și afecțiune, pentru că le merită.
Pentru a învăța cum să hrănești câinele corect, citește următorul articol unde explic pe larg exact ritualul de hrănire a câinelui și de câte ori trebuie hrănit.
10 Remedii Simple Pentru Un Câine Agresiv La Mâncare
3. Nu Învinovăți Câinele Pentru Comportamentul Nedorit
Care rasă de câini e cea mai agresivă?
Oamenii au ales pitbullii. Eu spun că răspunsul nu e niciunul dintre cele alese.
Cred că oamenii sunt cei care fac câinii agresivi. Depinde de stăpâni dacă-i fac agresivi sau nu.
Câinii „periculoși” pot fi foarte blânzi, depinde cum sunt crescuți.
Dacă omul potrivit găsește câinele potrivit, rezultă o relație fericită, lipsită de agresivitate.
Când mai auzi de un atac al câinilor, nu da vina pe rasă sau pe câine. Să ne asigurăm că toată lumea înțelege de ce a devenit câinele agresiv. Din cauza omului din viața lui.
Oricând încerc să redresez comportamentul unui câine obraznic, stăpânii dau vina pe câine, pe rasă, sau gen, ceea ce este total greșit.
Aud adesea de la stăpânii de câini următoarele:
„Toți pitbulii sunt agresivi”
„Doar câinii masculi sunt agresivi”
„Anumite rase de câini sunt mai agresive decât altele”
„Agresiunea este o problemă doar pentru câinii de talie mare”
„Câinii de talie mare trebuie bătuți pentru a înțelege cine e șeful”
„Unele rase de câini se nasc agresive sau sunt în mod natural așa”
Oamenii se tem de pitbulli, de dobermani și de rottweilleri.
Doar câinii de luptă sunt în stare să omoare alți câini. Celelalte râse vor doar să-și domine semenii.
Nu toți sunt stăpâni ideali pentru ciobăneștii germani, rottweilleri, sau pitbulli, dar, în scurta istorie a rasei lor, acești câini și-au dovedit loialitatea de nezdruncinat față de oameni.
Fără îndoială, pitbullul e o rasă puternică. Și dacă nu-și manifestă puterea, ea devine frustrare, iar aceasta, agresiune.
Majoritatea pitbulilor sunt drăguți și iubitori. Dar dacă nu au parte de un lider adecvat, de mișcare și de disciplină, pot deveni gladiatori care se luptă pe viață și pe moarte.
Când sunt crescuți corect, pitbulii sunt cei mai loiali și iubitori câini, chiar dacă au avut un trecut nefericit.
Trebuie să te asiguri că latura de pitbull nu iese la suprafață. Poartă doar „costumul” unui pitbull, dar nu au mintea unui pitbull. Pentru a împiedica manifestarea comportamentului specific rasei, trebuie să facă exerciții până la epuizare. Va fi ca și cum l-ai închide într-o cușcă.
Agresivitatea poate fi o problemă pentru orice câine. Dar cu cât e mai puternică rasă, cu atât mai mult rău pot face.
Labradorii au aceeași forță cu pitbulii, dar cedează mai repede.
Jack Russell e o rasă mică și e un vânător. Dacă nu-l controlezi, instinctul de vânătoare va fi dominant. E o rasă mică, dar puternică.
Când ne raportăm la câinii noștri, mai ales atunci când încercăm să corectăm un comportament sau o problemă nedorită, este important să ne gândim la ei mai întâi la Animal, apoi Specie (Câine), după care Rasă (Pitbull, Doberman, Rottweiller), și în final Nume (Winnie, Bubu, Lola).
Lola, câinele, are personalitate. Rasa e shih-tzu. Dar nu asta e problema. Ai de-a face întâi cu un animal, apoi cu o rasă și cu o personalitate. De obicei oamenii o percep invers. Întâi e Lola, apoi shih-tzu, câine, animal. Copilul tău.
4. Ai Aflat De Formula Secretă Pentru Un Câine Fericit?
Cei mai mulți câini au probleme de comportament pentru că nevoile acestuia nu-i sunt îndeplinite.
Aud des următoarea propoziție:
„Câinele meu are tot ce-i trebuie. Apa, hrană, iubire și jucării. Ce îi mai trebuie?”
Oamenii cred că dacă îi oferi unui câine jucării și iubire, va fi cel mai fericit câine din lume. Însă asta e doar interpretare umană.
Cea mai bună metodă de a-i face pe câini împliniți e să le oferi mișcare, comenzi și apoi afecțiune. Prin comenzi în timpul mișcării, ajung să fie calmi și docili. Când sunt așa, pot fi iubiți și starea de spirit se intensifică. Ei nu gândesc, ci reacționează la ceea ce le împărtășiți.
Când îi oferi afecțiune, vei intensifica starea de spirit respectivă.
Câinii nu urmează șefi de haită pe care-i iubesc sau șefi spirituali. Ei urmează un șef dominant.
Poți face un câine să aibă încredere în tine prin activitățile fizice. Dacă-l hrănești și îi arăți afecțiune, îi câștigi dragostea. Dar poți câștiga respect doar dacă-i respecți nevoile.
Care sunt nevoile câinelui?
Dacă îți dorești să ai un câine precum celebra „Lassie”, trebuie să respecți următoarea formulă secretă:
Ex + Ds + Af = Cd
Sună interesant, nu-i așa?
Ce înseamnă mai exact?
Ex – Exercițiu
Ds – Disciplină
Af – Afecțiune
Cd – Câine docil
Exercițiu pentru corp, disciplină pentru minte şi afecțiune pentru inimă.
Fiecare dintre aceste nevoi trebuie oferite câinelui în ordinea respectivă și în mod egal.
Dacă oricare dintre aceste trei nevoi lipsesc, nu vei avea un câine echilibrat și fericit.
Ce vreau să spun „în această ordine” ?
Primul lucru pe care îl faci cu acesta, dimineața, după ce te trezești, este să ieși la plimbare cu câinele.
Al doilea, este să-l disciplinezi la plimbare dacă se comportă urât și, după plimbare, la ora mesei.
Abia ulterior poți să te joci cu el.
Cele mai multe persoane se concentrează doar asupra afecțiunii, adică doar asupra bucuriei lor, neluând în considerare nevoile reale ale lui, el devenind astfel instabil.
Nu spun să nu-i acorzi afecțiune, însă numai după ce l-ai plimbat și i-ai oferit disciplina necesară.
Să descompunem fiecare element:
În primul rând, avem Exercițiu:
Orice câine, indiferent de rasă și talie, are nevoie, de cel puțin, o oră pe zi de mișcare.
Este cea mai bună metodă de a scăpa de energia câinelui, indiferent de rasă.
Mai mult, după mișcarea zilnică, acesta va fi mult mai ascultător, supus și ușor de educat, deoarece ai eliminat energia fizică și frustrările din corp.
Acum mulți dintre voi vor căuta scuze:
„Nu am timp să plimb câinele zilnic.”
„După opt ore de muncă sunt foarte obosit și nu pot plimba câinele.”
„Am probleme locomotorii – nu mă pot deplasa și nu pot plimba câinele.”
Dacă timpul nu îți permite să-l plimbi, atunci ai putea să-l plimbi 30 de minute dimineața, înainte de a mâncă și a pleca la serviciu, și 30 de minute seara, când ajungi acasă.
Dacă fizicul nu îți permite, atunci angajează pe cineva, care să-l plimbe în locul tău.
A plimba câinele nu înseamnă să ieși în fața blocului sau casei și să-l lași să-și facă nevoile sau să miroase vegetația.
Dar, nici să-l lași în curtea din spate a casei și să hoinărească de unul singur.
Aceste două mișcări nu sunt concentrate, iar acesta nu își va epuiza energia fizică.
Este extrem de important să-l plimbi înainte de a-l hrăni.
Câinele va înțelege că pentru a mânca este obligat să „muncească”, adică să-și consume energia prin plimbare.
Acesta trebuie, întotdeauna, să se afle cu capul imediat lângă genunchiul tău sau în spatele tău, niciodată în fața ta.
Atunci când el se află în fața ta, înseamnă că acesta controlează plimbarea.
Când ieși la plimbare cu câinele, mersul tău trebuie să fie unul foarte relaxat, fără griji în privința elementelor care ar putea distrage atenția câinelui.
Stai cu spatele drept, privirea în față, umerii trași în spate, cu pieptul înainte și brațele relaxate pe lângă corp.
Ține mâna dreptă, lesa scurtă și fără tensiune, iar energia ta trebuie să fie calmă, dar hotărâtă, deoarece se transmite prin lesă.
Nu plimba câinele pe același traseu în fiecare zi. Pentru el este plictisitor să ai același drum de fiecare dată la plimbare deoarece nu mai este o provocare.
El va învăța traseul respectiv și va deveni totul mecanic, nimic instinctual.
De aceea, când ieși din casă cu câinele la plimbare, într-o zi o vei lua în stânga, în a doua zi în dreapta, schimbând traseul în fiecare zi.
La plimbare nu trebuie să-l privești mereu, ci să înveți să înaintezi și să-l privești în mod alternativ.
E exclus să-l privești ca o țintă, precum lunetistul.
O plimbare relaxată este aceea în care înaintezi privind în jur și corectezi purtarea lui dacă face ceva rău.
Dar, dacă te uiți la el, anticipând că va face ceva rău, atunci creezi tu singur o situație neplăcută.
Acesta nu are voie să miroase solul, alți câini, să schimbe direcția de mers sau să-și facă nevoile, are voie doar să meargă după tine.
Dacă începe să se uite după altceva, nu mai e atent la tine. Îl faci să fie atent la tine, apoi relaxezi lesa.
Greșit
Nu e necesar să-ți ții mâinile sus când ții lesa.
Când plimbi câinele nu trebuie să tragi de mână și lesa în spate. Dacă tragi în spate, creezi asta: un câine încordat, cu pieptul în față, care trage de lesă cu pieptul.
Nu e necesar să ții lesa strânsă, ca și cum te-ai pregăti pentru un război. Trebuie să fii relaxat. Dacă ții lesa strânsă, deja ești tensionat. Când te plimbi cu câinele nu te uita în pământ, ci în față.
De obicei, oamenii trag în spate, întruna, de lesă, dar acesta nu are nicio reacție. Dacă tragi de lesă, trage într-o parte. Așa își pierde echilibrul. Dacă tragi în spate, devine mai îndârjit.
Menține lesa la nivelul superior al gâtului, imediat după urechi, ca la paradele canine, pentru a avea maximum control în timpul plimbării.
După ce te-ai plimbat cu el 30 de minute, ca o răsplată, poți să-l mângâi și să-l lași să miroase solul.
Acum că ai înțeles că mișcarea zilnică este importantă pentru el, să trecem la Disciplină:
Disciplină nu are o semnificație negativă, în sensul de pedeapsă și nu înseamnă să bați câinele atunci când acesta se comportă agresiv.
Disciplina are scopul de-ai arăta lui că un anumit comportament este de nedorit, să-i arați că tu ești șeful haitei și că tu controlezi mișcările acestuia.
Dacă acesta se comportă agresiv, nu-i poți spune:
„Lola, du-te în camera ta și gândește-te la ce-ai făcut”.
Acest lucru i-l poți spune unui copil, însă în cazul câinelui înseamnă că utilizezi psihologia umană, neavând efectul de disciplină scontat.
Ține minte:
Un câine care este corectat la prima apariție a comportamentului neascultător, scad șansele cu 50% să mai repete comportamentul respectiv a doua oară.
Încă din prima zi, mama cățiilor le stabilește puilor reguli de comportare, de hrănire, de joacă, cu blândețe, dar ferm, astfel încât puii să înțeleagă care sunt limitele și să se supună la acestea.
Este suficient un lătrat sau un mușcat blând de la mama cățeilor, pentru ca puii să înțeleagă că acel comportament neascultător este de nedorit.
Iată ce:
Dacă nu ești atent la primele semne pe care câinele le face din „copilărie” sau pe parcursul maturizării și nu iei masuri în acel moment, acest lucru poate crea probleme de agresivitate sau probleme de posesivitate asupra hranei, jucăriilor.
Este important să-l disciplinezi exact în momentul în care acesta se comporta urât.
Dacă faci corecția după producerea comportamentului, acesta nu va înțelege de ce a fost corectat.
Cum disciplinezi sau corectezi câinele?
Câinele poate fi corectat printr-o lovitură ușoară la gât sau printr-o smucire laterală a lesei.
Pentru a putea corecta cu lesa, aceasta trebuie să stea, de fiecare dată, în partea superioară a gâtului, imediat după urechi. În acest fel, câinele este mai ușor de controlat.
Aceste tehnici de corecție nu-l vor răni, ci doar îi vor distrage atenția.
În final, îi poți oferi afecțiune.
Trebuie să reții că afecțiunea se oferă doar dacă acesta are o stare calmă.
Când îl lauzi, dă din coada. E ca și cum i-ai da ceva bun. O laudă face cât un fursec.
Afecțiune nu înseamnă să-l mângâi după fiecare executare a unei comenzi, sau după fiecare corecție a comportamentului.
Chiar și zâmbetul tău este o afecțiune, sau starea ta calmă, câinele având abilitatea de „a citi” energia transmisă.