De fiecare când te apropii de câine în timp ce mănâncă sau de castronul de mâncare, latră, mârâie și mușcă agresiv, de parcă ar vrea să rupă carnea de pe tine.

Câinele parcă nu ar avea nicio milă față de tine, în calitate de stăpân?

Cine este de vină pentru încăpățânarea asta?

Tu că nu știi să-l strunești sau încăpățânarea lui are legătura cu chemarea străbunilor?

Oricare ar fi, agresivitatea la mâncare reprezintă o problemă deranjantă care trebuie rezolvată foarte rapid, altfel riști să ramai fără degete…

Și astăzi am de gând să-ți arăt câteva lucruri simple, care să te ajute să nu transformi ritualul de hrănire în joacă de-a șoarecele și pisica.

Printre altele voi răspunde la câteva întrebări stridente, precum:

Cum înveți un câine să nu mai mânânce de pe jos?

Cum înveți câinele să nu manance de la străini?

Ce înseamnă cand câinele mânâncă iarbă?

Cel mai aprofundat ghid de a scăpa câinele de agresivitatea la hrana. Afla care sunt metodele prin care te poți apropia de bolul de mâncare.

1. De Ce Refuză Câinele Mâncarea și Nu Mânâncă Nimic?

Când un câine refuză să mănânce, cei mai mulți stăpâni de câini devin foarte emoționali și foarte triști în privința asta, sau îl compătimesc.

Dacă el e deja instabil și omul îl compătimește, îi alimentează acea stare și nu mai contează ce i se spune.

Poți să compătimești un câine care refuză mâncarea? Da. Îl ajuți așa? Nu.

Desigur, e bine să excluzi o problemă de sănătate, de aceea, poți ajuta câinele cu un consult la medicul veterinar.

Câinele va simți starea ta de spirit negativă și nu va înțelege de ce ai starea respectivă sau ce s-a întâmplat.

Ceea ce va simți de la energia ta este că e ceva în neregulă cu mâncarea și că îl forțezi să mănânce ceva „rău”, care are o energie negativă.

Când un câine simte că nu ești șef în casă, preia conducerea. Din acest moment apar astfel de comportamente în care câinele decide ce să mănânce. Practic rolul tău de stăpân nu mai este recunoscut de către câine.

Nu știe că îți pare rău de el, că poate mâncarea nu e suficient de gustoasă. Asta se traduce ca slăbiciune, în lumea lor.

Simte energia pe care o emani din clipa în care sosesc.

Nu spun să nu suferi dacă ceva rău se întâmplă în viața ta. E important să jelești, dar încerca să o faci într-un mod sănătos.

Câinele va reflecta energia și emoțiile. În loc să compătimești câinele, încercă să fii un șef perseverent. Trebuie să treci de la compătimire la sentimentul pozitiv al salvării.

De aceea stimularea poftei de mâncare la câini se poate realiza printr-o lungă plimbare. Nu există suplimente, vitamine sau medicamente pentru pofta de mâncare la câini. Cel mai bun „medicament” este plimbarea.

Dacă el nu vrea să mai mănânce este o opțiune să-l lași flămând, astfel încât să-i vină pofta de mâncare ulterior. Însă eu consider că plimbarea cu câinele te va ajuta mult mai mult decât înfometarea acestuia.

Câte Zile Trăiește Un Câine Fără Mâncare?

În linii mari, un câine nu va supravețui fără mâncare mai mult de 3 până la 5 zile.

Touși, depinde de starea de sănătate a câinelui. Câinii care sunt bolnavi, slabi, prea tineri, prea bătrâni nu vor supravețui 2 zile fără mâncare și vor necesita îngrijiri medicale.

Un câine mănâncă iarbă, pietre, pământ, găini, hârtie, sau orice altceva necomestibil, deoarece mintea lui e frustrată din lipsă de ocupație.

De asemenea, un alt motiv al apariției acestui comportament ar putea fi și lipsa de minerale și vitamine, motiv pentru care e necesar să-i faci câinelui un examen medical complet și un set de analize pentru a exclude această ipoteză.

Dar, în cele mai multe cazuri, comportamentul neobișnuit este cauzat de lipsa exercițiului zilnic cu câinele.

De Ce Mănâncă Câinii Treaba Mare, Adică Propriile Fecale?

Există două motive care determină un câine își mănâncă nevoile. Unul: e plictisit. Doi: are o creanță de minerale sau de vitamine.

Cum Înveți Câinele Să Nu Își Mănânce Nevoile?

Nu poți împiedica un câine să mănânce răhăței, decât cu ei în față. Banana e înlocuitorul perfect pentru fecale. Așa că lăsă câinele să miroasă banană, te asiguri că i-ai captat atenția.

Te rog nu considera că e dezgustător, de prost gust. Dar trebuie să mănânce chiar în apropierea fecalelor, ca să faci schimbul de mirosuri chiar acolo unde se află răhățelul. Faci asta pentru a încerca să schimbi prostul obicei de a mânca fecale.

Mirosul de fecale se simte primul. Dacă acordă atenție fecalelor, îl corijez printr-o smucire laterală de lesă și îi redirecționez atenția cu mirosul de banană.

Îi spun să mănânce ceva sănătos, în loc de ceva care tocmai a ieșit din el. Pentru că se îndepărtează de fecale îi recompensez acest comportament.

Tocmai am încheiat prima etapă.

Trecem la a doua etapă, eliminarea totală a mirosului.

Sterilizarea locului e foarte importantă. Asigură-te că ai șters bine podeaua cu șervetele umede, astfel încât să elimini complet mirosul.

Trebuie să lași câinele să vadă din nou fecalele strânse în hârtie. Știu că e dezgustător pentru mulți, dar mulți alții se bucură că ne ocupăm de probleme unui câine care mănâncă fecale.Îl ignoră. Asta ne dorim. Pe urmă îl recompensez cu banana. Asta își dorește el.Cum a ales banana, cred că are o creanță de potasiu. Acesta e schimbul pe care îl facem.

Dacă un câine nu mănâncă boabe, hrana uscată, sau mănâncă doar carne, asta înseamnă că e mofturos și soluția este să-l plimbi în mod structurat cel puțin o oră înainte de masă.

Câinele Nu Mănâncă După Sterilizare?

Apropo de sterilizare, știați că dacă un câine nu se împerechează, frustrarea lui crește? Gândindu-se doar la împerechere, nu se comportă normal. Astfel din cauza faptului că nu se poate împerechea, devine agresiv.

Un câine nu va mânca după sterilizare deoarece stăpânul câinelui a avut o reacție negativă – că ceva rău i se poate întâmpla câinelui – înainte și după operație și i-a transmis câinelui, în mod inconștient, că această operație e ceva rău.

Prin mintea oamenilor circulă idei negative referitoare la sterilizare, precum „Doamne, dacă după operație îi este rău și vomită?”, „Dacă se întâmplă ceva rău în timpul operației?”, „Dacă lui Bubu nu-i place acul și mușcă medicul veterinar?”.

Dacă mângâi câinele când ai o astfel de energie negativă, transmiți câinelui energia respectivă și îl faci să creadă că e ceva rău cu medicul veterinar sau cu operația respectivă.

Dacă devii frustrat că întârzie medicul veterinar și începi să te enervezi, câinele va simți ce simți tu. Nu știe că medicul întârzie sau tu întârzii la programare, dar simte că ești supărat. El anticipează o experiență negativă, așa percepe totul.

Dar câinele nu se poate relaxa dacă tu nu îți schimbi starea de spirit. Fă câinele să se simtă mândru. Nu trebuie să-și țină capul jos.
Adesea, oamenii se axează pe partea negativă. E greșită abordarea.

Te temi să nu muște și tocmai asta se va întâmpla. Trebuie să te axezi pe partea pozitivă, pe ceea ce vrei.

Astfel, proiectezi o altă energie. Nu trebuie să pui răul în față. Da, așa îl provoci. Câinele nu înțelege de ce te temi, simte doar nervozitatea ta.

Înainte să te duci la cabinetul veterinar pentru operație, asigură-te că te plimbi cu câinele în mod structurat cel puțin o oră sau două, în funcție de talia și energia acestuia. Astfel până când ajunge la cabinet, câinele are o energie fizică și psihică epuizată și va fi într-o stare moleșită.

În timpul plimbării gândește-te la ceva care-ți face plăcere, precum mâncarea favorită, copii, partenerul de viață, vacanță, sau orice altceva care îți provoacă entuziasm și n-are legătură cu operația și câinele.

Dacă tu ai o fire emotivă, atunci roagă un străin să-l ducă la cabinetul veterinar.

Trebuie să intri în cabinetul veterinar relaxat, calm și cu mult entuziasm, ca și cum medicul veterinar ar fi o persoană pe care vrei să o îmbrățișezi.

După ce operația a avut loc și câinele și-a revenit, pleci din cabinet ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Poți să-i dai câinelui jucăria preferată, astfel încât să asociezi cabinetul veterinar și personalul cu entuziasm.

De Ce Câinii Nu Au Voie Să Mănânce Ciocolată?

Ciocolata, cacao, cafeaua și cola conțin o substanță numită Teobromină, compus similar cofeinei. O cantitate de 250 grame poate omorî un câine de 20 de kg. Sunt unele rase la care numai 30 grame sunt fatale.

Poate duce la hiperactivitate, puls mărit, atac de cord, tremur muscular. În general afectează sistemul nervos central și inima.

De aceea este indicat să nu-i dai câinelui produse pe bază de ciocolată sau cafea deoarece, chiar și în cantități foarte mici, poate fi fatal pentru animal.

2. Plimbă Câinele Înainte De Hrană

Întotdeauna hrănește câinele după o lungă plimbare.

Plimbarea poate dura între 30 de minute și o oră.

Astfel, câinele învață că trebuie să „muncească” pentru a primi mâncare.

De câte ori se hrănește un câine pe zi?

Nu există un răspuns precis în ceea ce privește cât de mult să hrănești un câine, deoarece nevoile calorice variază în funcție de mărime.

Cantitatea de mâncare pentru un câine variază în funcție de dimensiunea, talia, nivelul de energie, de efort și, nu în ultimul rând, de vârstă.

Ambalajul alimentar oferă recomandări și, prin urmare, poți urmări acele orientări.

Un Chihuahua se va sătura după 3 cupe de bobite la o masă, pe când unui Mastiff îi trebuie un bol întreg plin de mâncare pentru a se sătura.

Masa de dimineață și seara este recomandată câinilor adulți.

Hrănirea de două ori pe zi face mai ușoară monitorizarea aportului câinelui și, prin urmare, a sănătății acestuia, deoarece câinii care nu se simt bine tind să renunțe la rutina lor.

Urmărește următorul videoclip unde explic pas cu pas cum să plimbi câinele în mod structurat fără a face din asta un lucru îngrozitor:

De asemenea, te invit să citești următoarele articole unde explic într-un mod cursiv, simplu și pe larg referitor la plimbarea corectă a câinelui:

Câinele Trage În Lesă – 5 Soluții Imediate

Câinele Trage În Lesă La Plimbare: Învățarea Câinelui Să Meargă La Pas

Totuși, voi rezuma în câteva fraze ideile principale pe care trebuie să le reții.

Câinele trebuie, întotdeauna, să se afle cu capul imediat lângă genunchiul tău sau în spatele tău, niciodată în fața ta.

Atunci când câinele se află în fața ta, înseamnă că acesta controlează plimbarea.

Când ieși la plimbare cu câinele, mersul tău trebuie să fie unul foarte relaxat, fără griji în privința elementelor care ar putea distrage atenția câinelui.

Stai cu spatele drept, privirea în față, umerii trași în spate, cu pieptul înainte și brațele relaxate pe lângă corp.

Ține mâna dreptă, lesa scurtă și fără tensiune, iar energia ta trebuie să fie calmă, dar hotărâtă, deoarece se transmite prin lesă.

Nu plimba câinele pe același traseu în fiecare zi. Pentru câine este plictisitor să ai același drum de fiecare dată la plimbare deoarece nu mai este o provocare.

Câinele va învăța traseul respectiv și va deveni totul mecanic, nimic instinctual.

De aceea, când ieși din casă cu câinele la plimbare, într-o zi o vei lua în stânga, în a doua zi în dreapta, schimbând traseul în fiecare zi.

La plimbare nu trebuie să privești mereu câinele, ci să înveți să înaintezi și să-l privești în mod alternativ.

E exclus să privești câinele ca o țintă, precum lunetistul.

O plimbare relaxată este aceea în care înaintezi privind în jur și corectezi purtarea câinelui dacă face ceva rău.

Dar, dacă te uiți la câine, anticipând că va face ceva rău, atunci creezi tu singur creezi o situație neplăcută.

Câinele nu are voie să miroasă solul, alți câini, să schimbe direcția de mers sau să-și facă nevoile, are voie doar să meargă după stăpâni.

Dacă începe să se uite după altceva, nu mai e atent la tine. Faci câinele să fie atent la tine, apoi relaxezi lesa.

Greșit

Nu e necesar să-ți ții mâinile sus când ții lesa.

Când plimbi câinele nu trebuie să tragi de mână și lesa în spate. Dacă tragi în spate, creezi asta. Un câine încordat, cu pieptul în față, care trage de lesă cu pieptul.

Nu e necesar să ții lesa strâns, ca și cum te-ai pregăti pentru un război. Trebuie să fii relaxat. Dacă ții lesa strânsă, deja ești tensionat. Când te plimbi cu câinele nu te uita în pământ, ci în față.

De obicei, oamenii trag în spate, întruna, de lesă, dar nu are nicio reacție. Dacă tragi de lesă, trage într-o parte. Așa își pierde echilibrul. Dacă tragi în spate, devine mai îndârjit.

Menține lesa la nivelul superior al gâtului, imediat după urechi, ca la paradele canine, pentru a avea maximum control în timpul plimbării.

După ce te-ai plimbat cu câinele 30 de minute, ca o răsplată, poți să mângâi câinele și să-l lași să miroasă solul.

Odată finalizată plimbarea, câinele va fi obosit, fiind mai ușor să lucrezi cu el la problemele pe care le are.

Niciodată, să nu hrănești câinele înainte ca tu și familia ta să mâncați.

Dacă vei studia leii în habitatul natural, vei observa că atunci când vine masculul dominant să se hrănească, leoaicele păstrează distanța față de cadavru și față de mascul, până când acesta termină de mâncat și pleacă.

Asta înseamnă că leoaicele recunosc masculul ca șef al haitei și îi oferă respect.

Atunci când șeful haitei mănâncă, toți ceilalți păstrează distanța.

La fel ca și în sălbăticie, șeful haitei, în speță, stăpânul, mănâncă primul și apoi câinele.

Starea ta de spirit trebuie să fie calmă, înainte de hrănirea câinelui.

Nu hrăni câinele când e agitat, nervos sau hiperactiv, fiindcă atunci te va ataca.

Nu-i spune câinelui:

„Lola, vrei să mănânci?”

Aceasta poate crea exaltare și câinele poate deveni agitat.

Înainte de a prepara hrana câinelui sau în timp ce pui mâncarea în bol, pune câinele să aștepte la un metru faţă de tine.

Dacă devine agitat și nu păstrează distanța față de tine, atinge ușor câinele la gât și mișcă-te cu fața spre el, până se îndepărtează și devine calm.

Atinge câinele cu o energie calmă, dar fermă, altfel nu te va asculta.

Nu hrăni câinele, în timp ce prepari hrana pentru familia ta, cu resturi, precum oase sau pielițe.

Poți oferi resturile de mâncare câinelui, numai ce acesta a așteptat liniștit, ca tu să termini de preparat hrana.

Acest lucru vine ca o răsplată pentru comportamentul lui liniștit.

După prepararea hranei, stai cu bolul de mâncare deasupra câinelui, timp de câteva secunde, și apoi oferă-i hrana.

Schimbă numărul de secunde zilnic, astfel încât câinele să nu înveţe să aștepte doar 5 secunde să primească hrana.

2. Ce Să Faci Când Câinele Mârâie sau Mușcă În Timpul Hrănirii

Dacă al tău câine mârâie când te apropii de bolul de mâncare, înseamnă că el este șeful. El controlează ritualul de hrănire.

Ceea ce spune câinele când mârâie este:

„Ce faci? Asta e mâncarea mea, nu pune mâna pe ea. Îndepărtează-te.”

Tu ești numărul doi, soţul, șotia, mama, etc. sunt numărul trei. Asta înseamnă că tu ești majordomul.

Pare ciudat să te gândești că tu ești de fapt doar un subordonat al câinelui și el este stăpânul în casă, însă așa a fost conceput câinele, să aibă un șef.

Atunci când câinele marie sau latră la apropierea de bolul de mâncare, nu te speria, nu da înapoi și nu oferi afecțiune.

Afecțiunea poate alimenta un comportament agresiv al câinelui.

Acum:

Poziționează-te, cu o atitudine fermă, dar calmă, deasupra câinelui cu bolul de mâncare și așteaptă preț de câteva secunde până se calmează.

După ce câinele se relaxează, și devine calm și supus, îi arați acestuia cel mai bun mod de abordare a mâncării.

Câinele nu trebuie să se uite la mâncare, ci în ochii tai. Întâi miroase, apoi se uită.

Odată ce câinele s-a calmat, poți pune bolul de mâncare pe podea.

Însă, nu pune bolul de mâncare pe podea și apoi te îndepărtezi, ca și cum ai arunca mâncare unui animal sălbatic.

Odată ce ai pus bolul de mâncare pe podea, menține mâna pe bolul castronului de mâncare.

Câinele nu este obișnuit să mănânce în prezența unui om.

Rămânând lângă bolul de mâncare, îi arăți câinelui că nu îi vei lua bolul după ce i l-ai dat.

Dacă începe să mârâie și să latre, mișcă-te pe lângă câine și atinge-l ușor cu piciorul până ce acesta cedează, se calmează și apoi poți revendică bolul de mâncare.

Este doar o acțiune psihologică și nu există riscul de rănire a câinelui.

Câinele își va elibera accesul de furie, un comportament normal, astfel că nu trebuie să-ți fie frică.

Ai putea utiliza o racheta de tenis sau un rucsac să-ți protejezi picioarele de la eventualele mușcături.

Racheta de tenis sau rucsacul vor reprezenta doar o extensie a mâinii, având aceeași energie.

Câinele trebuie să se îndepărteze atunci când stăpânul pune mâna pe bol.

Faptul că se îndepărtează văzând că ții mâna pe bol e semn de respect.

Dacă se uită obsedat la mâncare, nu-l hrăni încă.

Scazi din intensitate și apoi îl poți hrăni.

Pentru câine va fi puțin confuz să vadă că ții mâna pe bolul de mâncare și nu-l hrănești imediat.

Era obișnuit să-i dai mâncarea și să pleci, iar acum păzești mâncarea.

Nu mai înțelege nimic.

Masa, care durează de obicei trei secunde, fiindcă înghite totul repede, poate dura acum 30 de minute.

3. Cum Să Înveți Câinele Să Nu Mănânce De Pe Jos

Când oamenii scapă mâncare pe jos în casă, aceștia trebuie să ţină câinele sau să alerge, ca acesta să nu mănânce ce e pe podea.

Asta, deoarece câinele nu a învățat că ce este pe jos aparține stăpânului.

Câinele are voie să mănânce de pe jos numai dacă stăpânul i-a dat o comandă în acest sens.

Nu trebuie să iei mâncarea de pe jos, ci să-i impui câinelui să nu se atingă de ea.

Astfel, poți lăsa mâncarea pe jos, căci creierul îi va spune să n-o ia.

Ca un câine să nu se atingă de hrană, cineva trebuie s-o revendice.

Acest lucru trebuie impus de stăpâni, de toți membrii familiei.

Procedând toți la fel, nelăsându-l să ia mâncarea până nu-i dai tu, va învăța că mâncarea aparține stăpânilor.

Primul pas pe care trebuie să-l faci este să te asiguri că ai pus lesa la gâtul câinelui, în partea superioară a gatului, imediat după urechi, pentru a putea controla mișcările acestuia.

Apoi, poziționează o farfurie de mâncare pe podea și lasă câinele să se aproprie.

Dacă se aproprie prea mult, trage de lesă în sus sau, utilizând o energie fermă, dar calmă, arată-i câinelui cu mâna să se oprească, spunându-i, în același timp, „Nu!” ori „Stop” sau „Stai!”.

Nu repeta „nu, nu, nu”, „stai, stai”.

Acest lucru poate agita câinele și îi poate intensifică comportamentul agresiv.

Nu feri nici mâncarea de câine.

Dacă încerci să ferești mâncarea de el, pentru el e ca o invitație să te urmărească.

Reține

Nu contează ce cuvânt folosești, important este să emani o energie calmă, dar fermă.

Dacă nu ai atitudinea potrivită, câinele nu ți se supune.

În cazul în care câinele deja s-a apropiat de farfuria de mâncare, apucă lesa, mutț câinele la un metru distanță și fă-l să șadă.

După ce a așteptat liniștit, poți să-i arăți afecțiune, fiindcă nu a luat mâncarea de pe farfurie.

Iată Cum Poți Utiliza Aceste Tehnici Cu Câinele Tău

Am realizat o listă de pași pentru tine, care te vor ajuta să pui aceste strategii în acțiune, începând chiar de acum.

Am creat un infografic cu cele mai importante 9 reguli menționate în acest articol, care te vor ajuta să să-ți hrănești câinele corect fără a exista riscul să te muște, infografic pe care să-l printezi și să-l ai la îndemână de fiecare dată când el are acest comportament.

Pentru a primi imediat infograficul „9 Reguli Pentru Hrănirea Corectă a Câinelui”, scrie mai jos pe ce adresă de e-mail dorești să ți-l trimit