Cei mai mulți oameni când vor să facă pasul spre alegerea unei rase de câine fac greșeala majoră de a-l alege în funcție de cât de drăguț și jucăuș este el.

Aceștia consideră că dacă un câine dă din coadă când îi întâlnesc, atunci îi iubesc. Ceea ce este fals.

Apoi, oamenii impun niște criterii în alegerea câinelui de parcă ar fi un obiect, și nu o ființă.

Vor să adopte un câine pentru apartament, pentru curte, de pază / apărare, dar și de companie, să iubească copiii și să fie atașat de toți membrii familiei. Să fie liniștit, sociabil și inteligent și să nu lase par mult… Cam ce rase de câine s-ar potrivi?

Motiv pentru care mulți câini din cei adoptați ajung în adăposturile pentru câini sau pe stradă, deoarece nu se potrivesc cu stilul de viață al stăpânilor.

Alegerea sau adoptarea unui câine devine foarte grea.

Cum alegi câinele care ți se potrivește?

„Ce câine să îmi iau la curte sau la apartament?”

Stai cu mine până la final și îți voi explica ce rase de câini să alegi, în funcție de personalitatea și stilul tău de viață.

1. De Ce Trebuie Să Țin Cont La Început?

Mulți oameni îmi pun întrebările incorecte, atunci când vor să adopte un câine:

„Ce câine să-mi iau sau mi se potrivește?”

„Care sunt cele mai liniștite / silențioși / energice rase de câini?”

Nu există un astfel de lucru ca „cele mai liniștite / silențioși / energice rase de câini”. Orice câine se poate transforma dintr-un câine liniștit într-un câine energic, dacă nu este plimbat suficient.

De multe ori oamenii sunt atât de prinși în alegerea rasei încât creează niște etichete în mintea lor: „toți pitbulii sunt periculoși” sau „shih tzu este una dintre cele mai cuminți rase din lume”. Este fals!

Pitbullul poate fi periculos. Trebuie să te asiguri că latura de pitbull nu iese la suprafață. Poartă doar „costumul” unui pitbull, dar nu are mintea unui pitbull.

Pentru a împiedica manifestarea comportamentului specific rasei, trebuie să facă exerciții până la epuizare. Altfel, va fi ca și cum l-ai închide în cușcă.

Bun, atunci care sunt aspectele de care trebuie să țin cont la început?

În primul rând, înainte de alegerea câinelui trebuie să te asiguri că toți membrii familiei sunt de acord cu aducerea câinelui în casă.

Dacă locuiești în casă cu oameni în vârstă, poate nu vor fi de acord să aibă în grijă un câine energic. Sau poate partenerului de viață nu-i place câinele și nici să aibă grijă de acesta.

Apoi, dacă alegi un câine pentru copii, în final vă trebuie tu să ai grijă de el.

În oricare dintre cazuri, toți membrii familiei e bine să participe la educația acestuia, nu doar să se joace cu acesta.

Câinele va simți că un membru al haitei are o energie negativă (el neștiind că persoana respectivă nu-i face plăcere să aibă grijă de câine) și se va comporta ciudat față de aceasta.

În al doilea rând, trebuie să iei în considerare costul deținerii câinelui. Câinele are nevoie de vaccinuri, deparazitări, consultații veterinare, operații, hrană, zgardă, lesa etc.

În al treilea rând, trebuie să te decizi dacă ai timp să te ocupi de îngrijirea câinelui. Câinele nu are nevoie numai de iubire, dar și de plimbare și disciplină. Un câine trebuie plimbat minimum o oră zilnic.

Apoi, nu adoptă un câine fără adăpost sau din adăposturile pentru câini, dacă nu ai experiența în reabilitarea câinilor cu probleme de comportament.

Asta deoarece aceștia, de obicei, au diferite probleme de comportament, iar, dacă îi aduci în casa ta, nu le vei rezolva problemele, astfel aceștia sfârșind pe străzi sau tot în adăposturi.

Și nu în ultimul rând, nu adoptă un câine pentru a suplini lipsa unei ființe umane (copil sau partener de viață). În felul acesta el va dezvolta probleme de comportament, deoarece nu te vede ca un șef de haită.

Deși câinii nu se tem de moarte, așa cum se tem oamenii, trebuie să jelească, mai ales când moare un șef de haită.

Când cineva din haita lipsește, membrii haitei îl căută. Dacă nu îl găsesc, merg mai departe. Când oamenii regretă și sunt triști mult timp, ei te vor imita.

În habitatul natural, câinii sunt apatici, triști și dezorientați după pierderea unui membru al haitei. Dar, după câteva săptămâni, își văd de viața lor.

Când câinii locuiesc cu oamenii, aceștia interven în procesul natural de jelire, când nu suntem pregătiți să mergem mai departe.

Un câine nu se alege niciodată după aspecte emoționale, mai exact cât de simpatic, drăguț, jucăuș, micuț e, ci după anumite criterii prestabilite.

Astfel, acesta te va percepe ca un supus.

Cei mai mulți oameni iau un câine din unul din următoarele trei locuri: de la organizații care îi salvează, de la un adăpost sau de la hingheri ori de la un crescător de câini.

Când întâlnești un câine pentru prima dată, folosește regula nu atinge, nu vorbi, nu privi câinele. Lasă-l să vină la tine.

Este foarte important pentru ei să te miroasă. Apoi, extrem de important să-ți simtă energia.

2. Care Sunt Criteriile După Care Să Aleg Un Câine?

Primul criteriu: Nivelul de energie

Eu consider că în primul rând un câine se alege după nivelul tău de energie.

Ce înseamnă asta?

Dacă ești o persoană care preferă să petreacă mult timp uitându-se la seriale sau la televizor, ori ești o persoană care îi place să stea ore întregi cu o carte în mână citind, atunci un câine cu o energie scăzută este potrivit pentru tine.

Dar dacă ești o persoană care se trezește zilnic la 6 dimineața și care aleargă 30 de minute, după care după-amiază se urcă pe munte, fie mai aleargă o oră cu bicicleta, atunci un câine cu un nivel ridicat de energie ți-ar prinde bine.

Este bine să ai cel puțin trei câini din care să alegi, astfel încât să-l alegi pe cel cu energia cea mai potrivită ție.

Dacă vrei să alegi un cățeluș dintr-un grup de pui, cel mai bun test pe care poți să-l faci pentru a descoperi nivelul de energie al puilor este să-i desparți de mama lor.

Câțelușul care se va duce primul la mama să sugă, acela va avea o energie ridicată. Al doilea cățeluș va avea o energie bine-dispusă. În final, cățelușul care se va duce ultimul la mamă va avea o energie scăzută.

Dacă mama nu este în apropiere și ai doar catelusii, atunci e bine să-i strangi într-un singur loc, de exemplu într-o cușcă sau cutie, apoi să-i eliberezi și să observi cum reacționează.

Cățelușul care va ieși primul din cușcă va avea o energie ridicată. Al doilea cățeluș va fi unul cu o energie medie, energic. Iar cel de-al treilea, care abia se mișcă și iese ultimul din cușcă – nu înseamnă că acesta este letargic și bolnav, ci doar diferit de ceilalți -, va fi unul cu o energie scazută.

Criteriul doi: Dimensiunea


Orice câine are nevoie de cel puțin o oră de mișcare zilnică. Motiv pentru care nu există un câine mai potrivit pentru curte sau apartament.


Ține minte

Chiar dacă ai 30 mp sau 300 mp orice câine, indiferent de dimensiune și vârstă, tot are nevoie de exercițiu, disciplină și apoi afecțiune.

Unii oameni cred că un câine de talie mare poate să locuiască doar într-o casă cu curte deoarece are nevoie de un spațiu mai mare de mișcare, față de unul de talie mică. Este fals!

Bineînțeles, un câine de talie mică are nevoie de mai puțină îngrijire, decât unul de talie mare.

Un alt considerent: cheltuielile. Cu cât câinele este mai mare, cu atât lucrurile devin mai scumpe, cum ar fi hrana pentru câini, accesoriile pentru câini și tratamentele medicale.

Criteriul trei: Întreținerea fizică

Reține

Orice câine lasă păr în casă. Cu cât câinele este mai mic, cu atât mai puțin păr va lăsa.

Motiv pentru care trebuie să te gândești dacă vrei un câine de talie mică cu puțin păr, de exemplu chihuahua sau tot unul de talie mică, precum bichonul maltez.

Apoi, anumite rase de câini au probleme specifice de sănătate. De exemplu rasele de câini precum: mops, pug, bulldog, shih tzu, boxer etc. pot dezvolta sindromul brahicefalic respirator.

Criteriul patru: vârsta

Cățelușii au nevoie de cel mai mult efort în atenție și îngrijire. Trebuie să iei în considerare că va trebui să o iei de la 0 cu educația, astfel că vei avea mult de furcă cu aceștia. Vei avea multe suișuri și coborâșuri.

Cățelușul tău, cel mai probabil, va avea un nivel ridicat de energie și, dacă nu i-o consumi, o va direcționa spre rosul peretelui și papucilor. În plus, neavând un program de oliță, vei avea multe accidente în casă.

Câinii adulți sunt alegerea potrivită pentru oricine, mai ales pentru noii stăpâni de câini.

La vârsta aceasta cei mai mulți câini ar trebui să fi fost deja educați, astfel că ție îți va veni mult mai ușor doar să continui ce-a practicat fostul stăpân.

Oricum chiar dacă acești câini n-au fost instruiți suficient de mult, tot e mai simplu de educat un câine adult decât un cățeluș, asta dacă n-au fost maltratați ori aceștia nu provin dintr-un adăpost.

Câinii seniori sunt ideali pentru persoanele care au nivel de energie scăzut. Aceștia având un nivel de energie scăzut, nu mai trebuie să-i plimbi atât de mult ca pe un cățeluș, însă vei avea de furcă cu problemele de sănătate. Va trebui să te duci frecvent la medic pentru consultații medicale, analize și, eventual, operații.

Criteriul cinci: Rasa

Înainte de adoptarea unui câine, este bine să cauți fotografii pe internet cu înfățișarea acestuia.

Întreabă-te cum ai vrea să arate câinele ideal. Vrei unul cu mult par, precum ogarful afgan, bichonul maltez sau unul cu urechi lungi și lăsate, precum basset hound? Unul de talie mică, medie sau mare?

Vrei un câine de talie mică, dar cu puțin păr sau unul de talie mare cu mult păr?

Stabilește dacă ești dispus să faci față unor provocări potențiale, precum temperamentul, nevoile de îngrijire și problemele de sănătate.

Ține minte

În lumea animală sunt două poziții: șeful și supusul. Care vrei să fii tu?

Dacă nu faci alegerea câinelui în funcție de nivelul tău de energie, vei sfârși ca acesta să te domine.