Când ajungi acasă după o zi obositoare de muncă îți vine să iei câinele în brațe și să-l răsfeți, de parcă nu l-ai mai văzut de o lungă perioadă de timp.
În același timp dacă acesta este energic și sare cu picioarele pe tine și-și face nevoile de emoții parcă nu-ți mai arde să mai oferi afecțiune.
De ce câinele sare pe oameni, pe stăpân, să te muște, și ce poți face pentru a opri acest comportament?
În acest articol îți voi explica pas cu pas cu să dezveți câinele să nu sară pe oameni în patru pași simpli.
Fără alte adăugiri, să vedem despre ce este vorba.
1. Iată De Ce Este Necesar Să Plimbi Câinele
De cele mai multe ori, câinele sare pe oameni, gardul sau pe ușă pentru că are foarte multă energie iar acesta este un mod de a o elibera.
Ceea ce spune câinele în limbaj uman este: „Mă ții în casă 24 de ore și nu am altceva ce face. Comportamentul distructiv este ocupația mea”.
Câinele stă între patru pereți 24 de ore și asta provoacă frustrare. Unele persoane ies la plimbare cu câinele timp de 15 minute de trei ori pe zi. Acesta nu este un mod de a arde energia deodată.
Tu te duci la muncă, iar asta înseamnă că pentru 8 până la 10 ore pe zi depui un efort fizic și intelectual. Până când ajungi acasă, ești obosit.
Între timp, câinele este în spatele ușii și se plictisește. Este un adăpost minunat, dar el nu are nici o ocupație în casă.
Când te întorci acasă, tu vei găsi un câine entuziasmat și plin de energie. Motiv pentru care responsabilitatea ta este să-l plimbi zilnic minimum o oră.
Dar nu orice fel de plimbare în care acesta este în fața ta, trage în lesă și face ce vrea, ci una bine structurată.
Urmărește următorul videoclip unde explic pas cu pas cum să plimbi câinele în mod structurat fără a face din asta un lucru îngrozitor:
De asemenea, te invit să citești următoarele articole unde explic într-un mod cursiv, simplu și pe larg referitor la plimbarea corectă a câinelui:
Câinele Trage În Lesă – 5 Soluții Imediate
Câinele Trage În Lesă La Plimbare: Învățarea Câinelui Să Meargă La Pas
Totuși, voi rezuma în câteva fraze ideile principale pe care trebuie să le reții.
Acesta trebuie, întotdeauna, să se afle cu capul imediat lângă genunchiul tău sau în spatele tău, niciodată în fața ta.
Atunci când el se află în fața ta, înseamnă că acesta controlează plimbarea.
Când ieși la plimbare cu câinele, mersul tău trebuie să fie unul foarte relaxat, fără griji în privința elementelor care ar putea distrage atenția acestuia.
Stai cu spatele drept, privirea în față, umerii trași în spate, cu pieptul înainte și brațele relaxate pe lângă corp.
Ține mâna dreptă, lesa scurtă și fără tensiune, iar energia ta trebuie să fie calmă, dar hotărâtă, deoarece se transmite prin lesă.
Nu-l plimba pe același traseu în fiecare zi. Pentru el este plictisitor să ai același drum de fiecare dată la plimbare deoarece nu mai este o provocare.
Acesta va învăța traseul respectiv și va deveni totul mecanic, nimic instinctual.
De aceea, când ieși din casă cu câinele la plimbare, într-o zi o vei lua în stânga, în a doua zi în dreapta, schimbând traseul în fiecare zi.
La plimbare nu trebuie să-l privești mereu, ci să înveți să înaintezi și să-l privești în mod alternativ.
E exclus să-l privești ca o țintă, precum lunetistul.
O plimbare relaxată este aceea în care înaintezi privind în jur și corectezi purtarea acestuia dacă face ceva rău.
Dar, dacă te uiți la el, anticipând că va face ceva rău, atunci creezi tu singur creezi o situație neplăcută.
Nu are voie să miroase solul, alți câini, să schimbe direcția de mers sau să-și facă nevoile, are voie doar să meargă după stăpâni.
Dacă începe să se uite după altceva, nu mai e atent la tine. Faci câinele să fie atent la tine, apoi relaxezi lesa.
Greșit
Nu e necesar să-ți ții mâinile sus când ții lesa.
Când îl plimbi nu trebuie să tragi de mână și lesă în spate. Dacă tragi în spate, creezi asta: un câine încordat, cu pieptul în față, care trage de lesă cu pieptul.
Nu e necesar să ții lesa strânsă, ca și cum te-ai pregăti pentru un război. Trebuie să fii relaxat. Dacă ții lesa strânsă, deja ești tensionat. Când te plimbi cu câinele nu te uita în pământ, ci în față.
De obicei, oamenii trag în spate, întruna, de lesă, dar nu acesta are nicio reacție. Dacă tragi de lesă, trage într-o parte. Așa își pierde echilibrul. Dacă tragi în spate, devine mai îndârjit.
Menține lesa la nivelul superior al gâtului, imediat după urechi, ca la paradele canine, pentru a avea maximum control în timpul plimbării.
După ce te-ai plimbat cu el 30 de minute, ca o răsplată, poți să-l mângâi și să-l lași să miroase solul.
Odată finalizată plimbarea, câinele va fi obosit, fiind mai ușor să lucrezi cu el la problemele pe care le are.
2. Nu Oferi Afecțiune Într-un Moment Nepotrivit
Când ajungi acasă ignoră complet câinele. Nu atinge, nu vorbi și nu privi câinele.
Nu-l mângâia și nici nu te entuziasma. Starea ta de spirit poate influența câinele.
Dacă-l mângâi când este entuziasmat și sare pe tine, încurajezi această atitudine.
Acesta va învăța să sară pe orice om care intră pe respectiva ușa. Tu vrei să recompensezi starea lui calmă.
Ignorând comportamentul respectiv și oferind afecțiune când el este calm și supus, el va învăța că va primi afecțiune doar când are un comportament pașnic.
Nu trebuie să-l bagi în seamă când sare în fața ta.
De obicei, stăpânii își îmbrățișează repede câinii. Nu și aici.
Fără atingeri, fără vorbe sau priviri. Astfel, omul va fi perceput ca șef.
Când eu întru într-o casă cu câini, nu bag în seama câinii, deși, de obicei, sar pe mine. Așa trebuie să faci și tu, zi de zi. Să-i ignori. Așa te impui ca șef. Altfel, ești supusul lor.
Nu poți să te apleci, să le spui: „Bună! Am venit acasă!”. Ei deja știu că ai venit acasă. Au auzit ușa, știu cine vine. Dacă intri în casă și îi ignori, haita va simți o energie diferită. Nu trebuie să-i tratezi individual, ci ca haita.
Trebuie să fii mai animalic, nu un om iubitor de câini.
Câinii au nevoie de un șef de haită. Ei coagulează grupul. Fără un șef, sunt pierduți.
Nu contează ce ai făcut până acum. O poți lua oricând de la capăt. Îi poți educa chiar și la vârsta lor. Nu sunt oameni. Animalele se adaptează mult mai repede.
Asta e veste bună. Vestea proastă e că ai mult de lucru.
Când câinele sare cu picioarele pe tine, nu-l prinzi de labe. Îi încurajezi comportamentul, ești de acord cu el.
3. Revendică-ți Spațiul Personal
Când câinele sare pe tine nu te întoarce cu spatele și nu încerca să-l dai la o parte.
Dar nici nu-l corecta spunându-i pe nume: „Bubu, te rog să fii cuminte”. Asta înseamnă că încurajezi acest comportament.
Dacă te întorci cu spatele și te retragi, devii o țintă pentru el. Pentru el e ca o invitație să te urmărească. Orice animal de pradă atacă atunci când ținta se retrage. Așa învața să atace.
Când intri în casă nu te cocoșa. Intră în casă cu o atitudine calmă și fermă, o poziție mândră, spatele drept, privirea în față, și mâinile pe lângă corp.
Mișcă-te înainte să îți revendici spațiul ca să îți facă loc.
Astfel el își pierde echilibrul și va înțelege că trupul tău are nevoie de spațiu. Pentru câine ai devenit pe loc un individ care impune autoritate.
4. Ce Faci Când Câinele Sare Pe Invitați?
Aplică regula de a-l ignora complet. Nu atinge, nu vorbi, nu privi.
Dai animalul jos de pe persoana respectivă, apoi te asiguri că se întinde jos, că rămâne într-o poziție de supunere. Nu trebuie să fie departe de cel pe care a sărit, ci chiar lângă el. Trebuie să se arate supus față de persoana pe care a sărit.
Ceea ce fac este să revendic musafirul.
Nu îi spun să nu se aproprie de el, ci doar să nu sară pe el. Dacă îl iau din locul în care a sărit pe oameni, nu știe cum să îmi întâmpine prietenul.
Poți merge la un parc pentru câini și să înveți asta acolo.
Mulți câini sar unul peste altul. Când câinele pe care a sărit un altul, nu e de acord cu asta, se întoarce, mușcă și se asigură că celălalt câine rămâne la pământ. Din momentul acela, celălalt câine nu o să se mai urce niciodată pe el.
Pentru că sare pe cei din familie, el vă vede ca pe supușii lui.
Așadar, câinele are un comportament dominant față de membrii familiei. Schimbi asta, schimbând comportamentul familiei.
În concluzie înțeleg că atunci când ajungi acasă vrei să-ți drăgălești câinele și să-l dodolocești, însă dacă nu are o atitudine calmă și fermă, cel mai bine este să-l ignori și să te duci la o lungă plimbare cu el. După ce mai scazi din intensitate, abia atunci îl poți mângai.
De aceea trebuie să te abții din a îi oferi în mod frecvent afecțiune, mai ales într-un moment nepotrivit, spre exemplu când acesta sare pe tine, și să te concentrezi în a îndeplini nevoile acestuia – mișcare, disciplină, și apoi afecțiune.